moni77 @ 26 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=925220ale momento. Czy napuszenie jest wadą upieczenia, ja wole napuszone niz niewyrosniete podeszwy? Ciasto i tak padnie pod ciezarem masy, nawet nie trzeba go zlać łyzką, a góra jak sie ją lekko dogniata do masy. Nie wiem o co tyle hałasu
Gdy piekę dla rodzinki, to nikt nie zastanawia się i nie przejmuje "napuszeniem". Ale chciałabym też poznać sposób pieczenia całego blatu ciasta francuskiego, tak, by przypominało wypiek z cukierni. Wiem, że na cinki zawsze można liczyć! Pomysł z krojonym blatem z pewnością wykorzystam przy najbliższej okazji, bo napoleonka wygląda bardzo apetycznie![]()
marmak @ 25 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=925107Mam serdeczną prośbę: czy ktoś zna taki sposób pieczenia gotowego ciasta francuskiego, żeby jak najmniej się "napuszyło"? Wszystkie blaty na napoleonki przypominają nadmuchane materace!!!
okruszek13 @ 19 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=978694Jak sie piecze gotowe ciasto francuskie?Czy blaszke wykladamy papierem czy smarujemy maslem? I potrzebna taka duza blaszka z piekarnika? Dzis bede piekla a ze ostatnio cos mi nie wychodza ciasta to wole zapytac.
Kiedyś już pisałam jak piec blaty ciasta francuskiego żeby się nie napuszyły, ale żeby listkowały: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...st&p=608983
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.