Napoleonka

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Rysiu - Twoja napoleonka jest przepiękna!

Moni, całkiem się z Tobą zgadzam. Tez wolę napuszone, jednak jeśli ktoś takiego nie chce, to żaden problem - można sobie spłaszczyć
icon_wink.gif
 

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
moni77 @ 26 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=925220ale momento. Czy napuszenie jest wadą upieczenia, ja wole napuszone niz niewyrosniete podeszwy? Ciasto i tak padnie pod ciezarem masy, nawet nie trzeba go zlać łyzką, a góra jak sie ją lekko dogniata do masy. Nie wiem o co tyle hałasu
icon_smile.gif
Gdy piekę dla rodzinki, to nikt nie zastanawia się i nie przejmuje "napuszeniem". Ale chciałabym też poznać sposób pieczenia całego blatu ciasta francuskiego, tak, by przypominało wypiek z cukierni. Wiem, że na cinki zawsze można liczyć! Pomysł z krojonym blatem z pewnością wykorzystam przy najbliższej okazji, bo napoleonka wygląda bardzo apetycznie
lecker.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
A jakby widelcem dziury porobić? Tak jak się kruche dziurkuje
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
A skąd wiadomo, że "cukierniowe" nie wyrasta i potem go nie spłaszczają? W końcu francuskie to francuskie.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Ewo, ogromnie się cieszę, że Ci smakuje
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
icon_smile.gif


leonka.JPG
 

Załączniki

  • leonka.JPG
    leonka.JPG
    106.8 KB · Wyświetleń: 0

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Chce zrobic napoleonki na urodziny synka.
Nie orientuje sie w mrozonym ciescie francuskim. Czy 1 opakowanie 450gramowe gdzie jest 6 platow wystarczy? Bo znalazlam ze Frosta takie wlasnie ma. I czy w takim razie z takiej ilosci wyjdzie mi 12 napoleonek? I rozumiem ze i spod napoleonki i gora maja miec po 6 tych platow?
Te Wasze napoleonki wygladaja oblednie; u mnie w domu praktycznie wszyscy je lubia i zastanawiam sie wlasnie czy nie zrobic podwojnej ilosci
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Dziękuję
bussi.gif


Ta ilość ciasta wystarcza na 12 ciastek - takiej wielkości, jak robią w cukierni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Jak sie piecze gotowe ciasto francuskie?
icon_redface.gif
Czy blaszke wykladamy papierem czy smarujemy maslem? I potrzebna taka duza blaszka z piekarnika? Dzis bede piekla a ze ostatnio cos mi nie wychodza ciasta to wole zapytac.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
Ja piekłam na papierze w który było zwiniete surowe ciasto - bez dodatkowego smarowania czymkolwiek.
Piekłam na dużej blasze z piekarnika - żeby góre i dół napoleonki upiec za jednym zamachem
icon_wink.gif
ale mozna też piec osobno na mniejszych blachach - tylko, że mi szkoda czasu i prądu
icon_wink.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
marmak @ 25 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=925107Mam serdeczną prośbę: czy ktoś zna taki sposób pieczenia gotowego ciasta francuskiego, żeby jak najmniej się "napuszyło"? Wszystkie blaty na napoleonki przypominają nadmuchane materace!!!
cry_1.gif
okruszek13 @ 19 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=978694Jak sie piecze gotowe ciasto francuskie?
icon_redface.gif
Czy blaszke wykladamy papierem czy smarujemy maslem? I potrzebna taka duza blaszka z piekarnika? Dzis bede piekla a ze ostatnio cos mi nie wychodza ciasta to wole zapytac.
Kiedyś już pisałam jak piec blaty ciasta francuskiego żeby się nie napuszyły, ale żeby listkowały: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...st&p=608983
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Ja tez piekę dokładnie w ten sposób, jaki opisała Ilona.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Krem jest wysmienity
icon_smile.gif


A ciasto mi sie przypalilo
icon_sad.gif


Dobrze ze mam jeszcze jedno wiec probuje jeszcze raz.

Nie moge dojsc do ladu z tym swoim piekarnikiem
icon_evil.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Okruszek, nie poddawaj się.
Jak pieczesz ciasto francuskie NIE WYCHODŹ z kuchni tylko cały czas je obserwuj: jak będzie już lekko złote ( nie brązowe!) - wyciągaj!
trzymam kciuki
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy