Napoleonka

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Gora dol - w elektrycznym pieke.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
ja w gazowym. kocham go.
icon_smile.gif


a z różnych opinii słyszałam, że termoobieg nie jest wogóle najlepszym pomysłem, bo zanadto wysusza i szybciej przypala. Podobno przy termoobiegu trzeba ustawiać temp. niższą o 10 st.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zanim doczytalam sie odpowiedzi wsadzilam drugie ciacho i tez troche sie zjaralo, w sumie wyjdzie mi tylko 7 napoleonek :/ Dla 13 osob to jednak za malo
icon_sad.gif

Maz musi grzac do sklepu po kolejne francuskie - mam nadzieje ze tym razem nie przypali sie!!!!
Pieke teraz ciasteczka i pierwsza partia tez przyrumieniona mocno
icon_sad.gif
Za nic nie moge wyczuc tego piekarnika a mam elektryczny.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Podczas pieczenia nie odchodź, tylko obserwuj przez szybkę. Jak złote- szybko wyciągaj.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
No to tym razem sie nie przypalilo
icon_smile.gif

Jutro degustacja i jutro foty porobie
icon_smile.gif


Tylko wolalabym zeby krem byl gesciejszy. Teraz to juz pewnie za pozno (chyba ze noc i dzien w lodowce pomoze) ale jak zrobic zeby tak nie wyplywal z pomiedzy platow ciasta? Chodzi mi zeby byl taki gesty jak w cukierniach.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Jeśli zrobiłaś tak, jak w przepisie, to nie powinien wypływać. Dodatkowo, zgęstnieje podczas nocy w lodówce.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
okruszek13 @ 19 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=979038Chodzi mi zeby byl taki gesty jak w cukierniach.
Nie wiem jakie są w cukierniach ale mi nicnie wypływało. Po 2 czy 3 h w lodowce krem zrobił sie sztywniejszy - nie zauważyłam żeby jedzącym ten krem wyciekał przy jedzeniu.
Zawsze możesz dać więcej budyniu lub mąki - ale lepiej proszku budniowego, bo jak będzie za dużo mąki to krem straci kompletnie smak
icon_wink.gif


Edit. Mi - pisałysmy w tym samym czasie
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziękuję, Il
bussi.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
bussi.gif


Zastanawiam się kiedy będzie jakas okazja żeby znowu upiec
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziiiiś?!!!!
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dzisiaj nie, bo nie mam ciasta.
U rodzicow kiedyś znowu zrobie - oni chętnie zjedzą
icon_mrgreen.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Obiecane zdjecie
icon_smile.gif




Niestety krem nie byl zwarty (domyslam sie ze mogla to byc wina maki) ale wszytsko zostalo od razu zjedzone bo takie bylo smaczne
icon_smile.gif


Tak wiec dziekuje za przepisik i na pewno zrobie te napoleonki jeszcze raz
icon_smile.gif


 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Okruszku, bardzo apetyczne napoleonki Ci wyszły. Cieszę się, że smakowały
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To bym na mniej mleka stawiała.
Ale, ale - mówisz dodatkowy budyń? A oprócz budyniu mąkę dałaś? bo w przepisie oprócz budyniu jest jeszcze mąka i wtedy się nic nie rozjeżdża.
Właście to bym proponowała: mniej mleka lub więcej mąki.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Mała_Mi @ 26 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=981762To bym na mniej mleka stawiała.
Ale, ale - mówisz dodatkowy budyń? A oprócz budyniu mąkę dałaś? bo w przepisie oprócz budyniu jest jeszcze mąka i wtedy się nic nie rozjeżdża.
Właście to bym proponowała: mniej mleka lub więcej mąki.
Robilam z podwojnej porcji. Dalam i budynie i make, tyle ile w przepisie razy 2. Ale z maka chyba bylo cos nie halo bo robilam na niej jeszcze ciasteczka i musialam dac sporo wiecej niz w przepisie bo nie dalo rady walkowac ciasta, tak sie kleilo. Tylko zastanwaim sie czy jak dam wiecej maki to nie bedzie ona zbyt wyczuwalna w masie bo ta byla wysmienita w smaku. To moze jednak dac mniej mleka?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pisałam wyżej.
Zamiast większej ilości mąki daj więcej budyniu żeby nie popsuć smaku kremu tą mąką.

Edit.
O, proszę:

Ilona @ 20 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=979210Zawsze możesz dać więcej budyniu lub mąki - ale lepiej proszku budniowego, bo jak będzie za dużo mąki to krem straci kompletnie smak
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy