Napoleonki

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
tillandsja @ 22 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=588226zrobilam i tak wyglada
lecker.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
robilam sama wszystko od poczatku do konca
icon_biggrin.gif
troche mi sie przypalila, ale tak to jest jak sie robi 1500 rzeczy na raz
icon_redface.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
No to w takim razie naprawde wspaniałe Ci wyszło - takie wysokie, puchate... oj chyba i ja musze kiedys spróbować swoich sił
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
"Sprzedalam" przepis babci i dzisiaj mialam okazje sprobowac tego cuda. Nawet zatrucie pokarmowe mnie nie powstrzymalo przed degustacja ;)
Ciasto super, bardzo fajnie sie listkuje, a krem naprawde pyszny. Z tego, co wiem, babcia robila dokladnie wedlug przepisu, ale moja rodzina raczej z tych slodkolubnych lasuchow jest.
Dziekuje za przepis, ktory z pewnoscia bedzie nam towrzyszyl jeszcze dluuugo
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
O, dobrze, że mi przypomniałaś, znalazłam zdjęcie mojej napoleonki więc uzupełniłam przepis o fotkę ( wcześniej było zamieszczone zdjęcie z książki) no i jeszcze jedno tu wstawię, smacznego:)
Popełnij Lisko, popełnij
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • napoleonka_006.jpg
    napoleonka_006.jpg
    36.3 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,684
521
113
jakie dobre ,jeszcze dobrze nie wystygła ,a połowy nie ma!
Jak coś się uchowa do jutra to zrobię fotki i się pochwalę
Dziękuję za przepis Beatko i Lisko ,że mnie skusiliście bo warto piec
A ten krem taki kremowy
 

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
IMG_5444.JPG
Dziękuję bardzo! Bardzo, bardzo smaczne (sorry, źle znajomości języka używam tłumacz)
 

Załączniki

  • IMG_5444.JPG
    IMG_5444.JPG
    109.4 KB · Wyświetleń: 1

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie mam chyba co probowac robic ciasta z miekka margaryna weganska? Lepiej kupic?
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Czy można zrobić ciasto z podwójnej porcji czy lepiej każdą osobno ? Czy do kremu dodajemy mąke pszenna czy ziemniaczaną ?
gruebel_2.gif
wink.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
z tej porcji powinny wyjść dwa placki, chyba że chcesz dwie napoleonki albo zrobić bardzo duże-wtedy możesz z podwójnej.
co do kremu-ja daję zawsze mąkę pszenną, właśnie w ubiegły piątek robiłam
icon_biggrin.gif
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Zrobiłam wyglądały mniej więcej tak :
S5026343.JPG

Przyznam ,że ciasto jest czasochłonne ale za to łatwe. W piecu rosło mi jak szalone . Minusem jest to ,że trzeba bardzo pilnować bo może się szybko przypalić
Ja stałam przy piecu ,a i tak nie dopilnowałam ( nie byłam pewna czy już czy jeszcze piekłam 15 minut w tem 230 stopni ) . Bałam się ,że krem będzie czuć mąką i dałam 2 cukry waniljowe ( może nie potrzebnie ) Ciacha są pyszne , i krem też boski
lecker.gif
.Dziękuje za przepis
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • S5026343.JPG
    S5026343.JPG
    12 KB · Wyświetleń: 1

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
BeataSz @ 21 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1095998aguś25, no i w końcu robiłaś ciasto z jednej czy z dwóch porcji? ładnie wyszła i cieszę się, że smakuje
icon_biggrin.gif
Robiłam z jednej porcji . Bałam sie , że mi nie wyjdą albo nie będą smakować
dump.gif
. Smakowały bardzo
lecker.gif
, a ilość i tak wyszła wystarczająca ( około 12 ciasteczek ) .Pozostane przy jednej porcji już i tak mam problem z zapięciem spodni
cry_1.gif