Niedzwiedzie lapy, czyli ciasto drozdzowo-francuskie

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Niedzwiedzie lapy

Ciasto:
1 szklanka cieplego mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 jajko
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 1/2 szklanki maki
3 lyzki cukru
szczypta soli
225g miekkiego masla (z tego 2 lyzki uzyjemy do ciasta)

Nadzienie:
200g marcepanu lub pasty migdalowej
1/4 szklanki cukru
2 lyzki miekkiego masla
1 jajko
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka maki
1/2 szklanki platkow migdalowych lub rodzynkow (niekoniecznie)

Na wierzch:
1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka
platki migdalowe
gruby cukier krysztal

Suche drozdze wsypac do mleka, zostawic na kilka minut aby sie rozpuscily i dobrze wymieszac. Dodac jajko i wanilie i lekko wszystko pomieszac.
Make, cukier i sol wymieszac razem w duzej misce, dodac lekko miekkie maslo (2 lyzki) i rozetrzec palcami razem z maka.
Dodac rozczyn mieszajac lyzka lub reka, przelozyc ciasto na stolnice i lekko i krotko wyrobic, tylko do momentu kiedy ciasto stanie sie gladkie. Nie wyrabiac za dlugo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace i chlodne. Uformowac je w prostokat, ulozyc na obroszonej maka blasze, przykryc folia i schlodzic w lodowce okolo 1 godziny.
Schlodzone ciasto przelozyc na stolnice i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 30x15cm, tak aby krotsze strony stanowily gore i dol. Maslo rozsmarowac rownomiernie na ciescie (zostawic 1/2cm margines dookola). Zlozyc 1/3 ciasta od gory, nastepnie zlozyc dolna czesc tak aby przykryla to zlozenia (tak jak skladamy kartke papieru). Dobrze skleic brzegi i delikatnie wywalkowac w prostokat 25x17cm uzywajc jak najmnieszej ilosci maki do podsypywania. Zlozyc tak jak poprzednio i schlodzic na blasze przez 45 minut. Powtorzyc proces 3 razy, chlodzac ciasto miedzy walkowaniami przez 30 minut. Po zakonczeniu procesu ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 minut przed planowanym robieniem.
Przygotowac nadzienie:
Marcepan lub paste migdalowa pokruszyc na duze kawalki i wlozyc do malaksera razem z cukrem i rozdrobnic. Dodac maslo, jajko i wanilie i wymieszac na gladka mase. Na koncu dodac make i dobrze pomiesza. Przelozyc do miski i dodac migdaly lyb rodzynki lub kombinacje obu.

Na lekko oproszonej maka stolnicy wywalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 60x26cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na pol. Nadzienie podzielic na pol i kazda czesc uformowac w rulonik i ulozyc wzdluz na srodku kazdego kawalka i lekko splaszczyc w jedna strone (w dol) zostawiajac 2cm margines. Gorna czescia przykryc nadzienie, dobrze skleic brzegi, lekko splaszczyc ten 2cm margines bez nadzienia i podzielic kazdy walek na 5-6 rownych czesci. W kazdej powstalej buleczce zrobic 4 naciecia (nacinac te splaszczona czesc) na glebokosc 2cm. Lekko wygiac buleczke w podkowke tak aby naciecia (palce) lekko sie rozeszly - w ten sposob otrzymujemy niedzwiedzia lape
icon_biggrin.gif

Buleczki ulozyc na wylozonej pergaminem blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia az podwoja swoja objetosc, okolo 1 - 1 1/2 godziny. Rozgrzac piekarnik do 180C, wyrosniete buleczki posmarowac rozbeltanym jajkiem, posypac platkami migdalowymi i cukrem i piec okolo 20 minut, az sie ladnie zezloca. Wystudzic na drucianej siateczce.


Samo ciasto jest bardzo pyszne i uniwersalne - swietnie sie nadaje na wszelkiego rodzaja buleczki i rogaliki nadziewane roznymi masami - serem, makiem lub po prostu dzemem. Ja najczesciej robie to ciasto z podwojnej porcji i czesc niezuzyta mroze.

Do nadzienia mozna uzyc kupnego marcepanu lub pasty migdalowej, mozna tez taka paste zrobic samemu w domu.

5435.jpg
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dzieki!!! Ciasto cudowne. No jak komus wyjdzie... Nigdy nie wiadomo.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Oryginalna z migdałów - droga i mniej pachnąca niż olejek
icon_lol.gif
Do tych celów wystarczający jest w zupełności podrabiany marcepan Malinny z zeszytu cioci Irki na Mniamie. Ale ja ciemna głowa (blond) mam do kompa lewe ręce i nie wiem jak się kamufluje linki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
zrobiłam
icon_exclaim.gif

nie powiem żeby poszło bez problemów ale się udało
icon_mrgreen.gif
zrobiłam w formie rogalików i nadziałam marmoladą babci
mniam.gif
ciasto jest pyszne, takie jak lubię najbardziej
daumen.gif
dziękuję za przepis Bajaderko
anbetung.gif

0833dd2211f55053f9dfddc59b8d1f15,5,19,0.jpg
 

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Zastanawiam się, czy to ciasto nadaje się na struclę makową, taką z dużą ilością masy makowej ?... Mak jest dośc ciężki, więc mam wątpliwości.
Wydaje mi się, że powinno się udać, ale wolę się upewnić - w końcu trochę roboty jest z tym ciastem i nie chciałabym, by poszła na marne
lecker.gif


Wie ktoś może ?...
gruebel_2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy