- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
~ na prosbe Margot
Przepis ze strony
http://www.erdbeerlounge.de/weihnachten/No...a1718/site1-0-0
125 g masla
100 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego (uzylam bourbonu waniliowego Finesse )
1 jajko
2 lyzki rumu
150 g nugatu
300 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Glazura
100 g cukru pudru
1-2 lyzki bialka
cukiereczki do dekoracji
Maslo z cukrem, wanilia i jajko wymieszac mikserem na puszysta piane.
Nougat pokroic na male kawalki i razem z rumem i maka wymieszana z proszkiem do pieczenia wgniesc do ciasta na jednolita mase.
Zawinac w folie i wlozyc do lodowki na jakis czas.
(Ja wlozylam na ok. 12 -13 godzin i pieklam nastepnego dnia.
Pol godziny przed pieczeniem wyciagnelam z lodowki.)
Rozwalkowac na grubosc ok. 5 -7 mm na omaczonym blacie i wycinac foremkami w ksztalcie choinek.
( Oczywiscie nie ubedzie na smaku, jesli ciastka beda w innym ksztalcie
)
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. ok. 10 min. na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Studzic na kratce. Polukrowac i ozdobic.
W piekarniku ciastka ladnie trzymaja ksztalt.
Niestety mam stare zdjecia, na dodatek z adresem
Jesli znajde "bez", to zmienie.
Tych choinek nie ozdabialam.
EDIT:
Przy cukrze byl blad, poprawilam.
Wyjasnienie tutaj https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1064993

Przepis ze strony
http://www.erdbeerlounge.de/weihnachten/No...a1718/site1-0-0
125 g masla
100 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego (uzylam bourbonu waniliowego Finesse )
1 jajko
2 lyzki rumu
150 g nugatu
300 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Glazura
100 g cukru pudru
1-2 lyzki bialka
cukiereczki do dekoracji
Maslo z cukrem, wanilia i jajko wymieszac mikserem na puszysta piane.
Nougat pokroic na male kawalki i razem z rumem i maka wymieszana z proszkiem do pieczenia wgniesc do ciasta na jednolita mase.
Zawinac w folie i wlozyc do lodowki na jakis czas.
(Ja wlozylam na ok. 12 -13 godzin i pieklam nastepnego dnia.
Pol godziny przed pieczeniem wyciagnelam z lodowki.)
Rozwalkowac na grubosc ok. 5 -7 mm na omaczonym blacie i wycinac foremkami w ksztalcie choinek.
( Oczywiscie nie ubedzie na smaku, jesli ciastka beda w innym ksztalcie

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. ok. 10 min. na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Studzic na kratce. Polukrowac i ozdobic.
W piekarniku ciastka ladnie trzymaja ksztalt.
Niestety mam stare zdjecia, na dodatek z adresem

Jesli znajde "bez", to zmienie.
Tych choinek nie ozdabialam.


EDIT:
Przy cukrze byl blad, poprawilam.
Wyjasnienie tutaj https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1064993
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: