Oatmeal Flapjack

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Flapjack

Zdrowe, pyszne i tuczące batoniki.

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki
2 niepełne szklanki otrębów owsianych lub innych
1 szklankę cukru (może brązowy)
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
szczypta soli
150g masła
4 łyżki miodu
można dodać wedle uznania np: orzechy, rodzynki etc.,

polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
1. mąkę + otręby + sodę + cukier i sól wymieszać w misce
2. masło + miód rozpuścić w garnuszku a następnie wymieszać z resztą składników
3. masę wyłożyć do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku (180C).
4. ciepłe ciasto polać polewą czekoladową (ja użyłam niezastąpioną polewę Owieczki)

Ciasto ostudzić i pokroić na batoniki.
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
robie to. Lubi etakie rzeczy bo tego nie da sie zepsuc mogą najwyzej byc za slodkie. Tylko teraz patre na nie i nie wiem... wyciagac juz czy jeszcze nie... Powinnam byla bardziej niepelne szklanki dac wszystkiego bo mi sie to nie chcialo polączyc.

a dla nieposiadaczy kwadratowych blaszek powiem ze wychodzi teog zwykla keksowka i malutka keksowka
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
JotHa, mój Tata przez Grudziądz dziś jechał, mogłam mu dać kilka paczek otrąb dla Ciebie.
icon_smile.gif

Ale nie wiedziałam.

Otręby nawet w Radzyniu są, więc w Grudziądzu na pewno. Może poszukaj w Realu.

Kwadratowa blaszka to taka 24x28 cm, czyli kwadratowa inaczej.
icon_smile.gif


Ciasto rośnie bo ma sodę, ale opada, jest niziutkie i ciągnące.
Nie da się zepsuć.
Fotki nie zdążyłam zrobić, bo zanim dostałam aparat, zostaly wspomnienia.

Obiecalam już lidce, że następnym razem poprzeliczam wszystko na gramy, bo lidqa ma inne szklanki i trochę za dużo sypkich produktów miała.
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,966
0
36
JotHa, mój Tata przez Grudziądz dziś jechał, mogłam mu dać kilka paczek otrąb dla Ciebie.
icon_smile.gif

Ale nie wiedziałam.

Otręby nawet w Radzyniu są, więc w Grudziądzu na pewno. Może poszukaj w Realu.
Do Reala mam rzut beretem... pojde i pewnie kupie i pewnie sie posiusiam widzac je na pulce i pewnie mnei zwina ze sklepu i ... nie kupie ostatecznie
Moglas dac Tacie
icon_razz.gif


Dzieki !
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
JotHa! Nie siusiaj w hipermarkecie, bo wstyd na całe miasto będzie!
icon_razz.gif
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
mialam otreby bo z pol roku temu kupilam bo mialam piec chleb z otrebami ale jakos sie nie zlozylo. zdjecia juz zrzucam i wklejam. robilam bez polewy bo nie mialam natchnienia na polewe. Skonsultowalam sie z maliną i wychodzi mi ze moja masa byla za sucha. Ale robi sie to blyskawicznie
icon_smile.gif
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
smakue bardzo dobrze, tylko ze ja dalam cukier brazowy i to daje taki karmelowy smaczek. Ale nie jest ciagnace u mnie - ale jzu wiemy ze to przez mąki za duzo
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Bardzo ładne Wam kumo wyszło.
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,966
0
36
Czyli ze zwyklym cukrem ma szanse byc bardziej ciagnace i karmelowe ?!?
A co maka ma do kremelu ? Dalas wiecej niz bylo w przpisie ?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy