Oatmeal Flapjack

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
JotHa, mąka do karmelu nic nie ma, ale dzięki temu, że było jej za dużo - ciasto wyszło bardziej kruche niż ciągnące.
A ciągnące wychodzi od miodu. Tak mi się wydaje.
No i nie jest takie ciągnące jak krówka, tylko takie lepkie jakby. Kurde, nie wiem jak to wytłumaczyć.
icon_smile.gif

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
maka nie ma nic do karmelu. Do karmelu ma cukier trzcinowy. A maka ma do ciagniecia tyle ze w przepisie jest niepelna szklanaka wszystkiego. I moje szklanki byly mniej niepelne niz maliny

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
No i w związku z tym, że lidqa ma ponadnormatywne szklanki, obiecałam przy następnym pieczeniu wszystko zważyć.

Lidqa! A może Ty w pokale do piwa sypałaś, co? :mrgreen:

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Szklanki do piwa. Tak się u nas mówi. Chyba.
Bo teraz to już sama nie wiem. :dump: :mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
pierwszy raz slysze :mrgreen:

ale ja nietutejsza :mrgreen:

pzdr
yenn

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Nabylam otreby. Sa w polkilogramowych paczkach, po niecale 3 zl za sztuke. I wcale nie staly przy kaszach
icon_razz.gif
tylko przy zdrowej zywnosci (a ja to kolem omijam) :mrgreen:
I czemu nikt mi nie powiedzial, ze bywaja w tak roznych 'smakach' ?!?! Kupilam najzwyklejsze, bo nie wiem ostatecznie, gdzie wyladuja, jako pierwsze, czy w tym 'czyms dobrym', czy w herbatnikach, czy w chlebie... :dump:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Zrobilam pycha!!!! Pieklam w duzej tortownicy, wiec jest raczej plaski, polalam polewa Owiczki, oczywiscie i wlasnie podjadam. Dzieki za przepis.
icon_biggrin.gif

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
woow lidqa :shock: piękne!! jeśli tak samo smaczne jak wygladają to ja też ciem :mrgreen:
podrzućcie dziwczyny linka do tej tajemniczej owieczkowej polewy bo już nie pierwszy raz czytam ze ona jakaś wyjatkowa a znalezc jej za chiny nie moge
icon_sad.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
woow lidqa :shock: piękne!! jeśli tak samo smaczne jak wygladają to ja też ciem :mrgreen:
podrzućcie dziwczyny linka do tej tajemniczej owieczkowej polewy bo już nie pierwszy raz czytam ze ona jakaś wyjatkowa a znalezc jej za chiny nie moge
icon_sad.gif
NIe mam linka, ale mam przepis
icon_biggrin.gif

Polewa Owieczki:
składniki
2 łyżki stołowe margaryny lub masła
2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe kakao

sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewa do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
właśnie się pieką :mrgreen:
mam wersję full wypas bo wrzuciłam troche włoskich orzechów, rodzynek i migdałów w słupkach.
W ramach eksperymentu dałam jedną szklankę mąki pszennej razowej... będę mogła sobie wmówić, ze tak jest zdrowiej i mniej tucząco :flip: :dump:
czekam niecierpliwie ...

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
ja tu najwyraźniej sama do się gadam ;)
otóż po pierwsze moje batoniki wyszły dużo bardziej płaskie niż lidqi... jakby w ogóle nie urosły a jeśli już to bardzo malutko (może blaszka za duża? wzięlam taki mniejszy prostokąt :roll: )
Po drugi słoooodkie niesamowicie, polewy już nie dałam i następnym razem dam mniej cukru.
I jakieś takie tłuste mi to wyszło... może to przez mąkę razową? chyba, że taki tego urok ?
następnym razem zrobię wg zaleceń (mąka!), zmniejszę ilość cukru i będzie git
rodzinka i tak pochłania z zapałem co mnie cieszy niezmiernie :banana:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Pieke, wlasnie wlozylam do piekarnika. Tez, jak Lidqa mialam problem z polaczeniem skladnikow.
Zobaczymy... ;)

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Ten przepis jest właśnie z Anglii Lisko. Od koleżanki tam zamieszkałej.
icon_smile.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
A co Wy tak straszycie, że one takie tuczące te batony, co? :mrgreen:
Jak patrzę na składniki, to jakoś strasznie nie odbiegają od mnóstwa innych słodkości... Dać trochę mniej cukru i po sprawie. :mrgreen:

Tuczące czy nie, muszę je zrobić.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy