Ogon pawia

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
a to juz chyba wiem
mam taka duza na drozdzowke z kg maki i taka 3/4 ta druga pewnie bedzie lepsza bo tutaj tez jest kg maki ale kilogram inaczej
dam znac jak zrobie
icon_smile.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Przepyszne ciasto.
Przy pieczeniu go korzystałam z Waszych cennych porad - również z tych na stronie podanej przez Beatę powyżej. Wykonałam je z 2/3 porcji ciasta i 2/3 porcji kremu. Postanowiłam upiec dwie roladki. Wszystkiego było tyle ile trzeba.

Oto moje proporcje, dla osób, którym nie chce się liczyć :
Ciasto:
400g mąki
66g cukru pudru
1 jajo
1 żółtko
150g margaryny
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki orzechów
powidła śliwkowe (nie wiem ile ich dokładnie zużyłam, bo słoik był wielgachny i w między czasie podjadano mi je...)

Krem:
2 jajka
133g masła
0,7 l mleka
166g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (duże)
3 łyżki mąki pszennej
3 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do galaretki dałam ciut mniej wody. Następnym razem rozrobię dwie galaretki.
Biszkopty (podłużne) moczyłam w przestudzonej mocnej kawie wymieszanej z wódeczką i ciutką cukru pudru.
Polewy trza wykonać dość sporo, bo ja musiałam dorabiać (co widać
icon_smile.gif
)

Piecząc ciasto byłam, jak to młodzi mówią, "zawieszona" i zapomniałam dodać śmietany
icon_smile.gif
(w opisie jej nie ma...), ale zorientowałam się dość szybko (dobry nawyk wyciągania wszystkich składników przed pieczeniem się sprawdził) i udało mi się ją dodać do lekko już schłodzonego ciasta, choć nie było to łatwe...
Poza tym galaretkę postawiłam na balkonie - chcąc sobie przyspieszyć pracę i w między czasie dotarła do mnie paczka, byłam tak zajęta jej odpakowywaniem, że... zapomniałam o galaretce - rezultat: galaretka stężała Pomieszałam ją i nałożyłam tam, gdzie być powinna O! Następnem razem nastawię sobie budzik
icon_smile.gif

Ciasto piekłam z zamiarem zabrania go wczoraj dla dziadzia Józefa, ale się od piątku nie odwiesiłam i ciasto zostało w lodówce, bo je zwyczajnie zapomniałam...
icon_smile.gif

Dodam jeszcze, że ciasto przygotowałam w piątek, a od wczoraj to NIEBO W GĘBIE... zaiste im dłużej stoi, tym smaczniejsze.

Nie przerażajcie się tym, że pracy przy nim dużo - warto popracować dla TAAKIEGO efektu...
A tak wyglądał w przekroju mój ogon pawia

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Wciąż smakuje... Może to i dobrze, że zapomniałam go zabrać...
Dziękuję Beato za Twą pomoc w wyborze tego ciasta - sama pewnie bym go nie znalazła... :herzen2:

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Na swe imieninki 5.XI zrobiłam właśnie tego pawia:) w moim wykonaniu wygląda tak:
Dodam, że smak mmmmmmmm nic dodać nic ująć
icon_smile.gif
PYCHOTKA:) Ukłony dla Beaty
anbetung.gif

Załączniki

• IMG_8151_ogon_pawia.jpg
    IMG_8151_ogon_pawia.jpg
    39.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_8155_ogon_w_przekroju.jpg
    IMG_8155_ogon_w_przekroju.jpg
    33 KB · Wyświetleń: 0

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
No nie moge, próbowałam o tym cieście zapomnieć, ale zdjęcie Nutki znowu niepokój we mnie wzbudziło. Kurczę, dwa ciasta za mną chodzą, którch jeszcze nie miałam czasu wypróbować: oon pawia i tort ormiański. Może na urodziny najstarszego w końcu się skuszę? 6 grudnia już niedługo.
Wygląda powalająco!!!!!

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Kusicielka
icon_mrgreen.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie wiem jak smakuje Ogon Pawia napewno pycha
icon_mrgreen.gif
Imamcia myślę, ża na imieniny lepszy będzie nić tort ormiański
dump.gif
ten bardziej na święta polecam
icon_lol.gif

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
No w mordę jeża, czuje się zobligowana, okazja sie nadarza - zamówienie na przyszły tydzień na imieninowe ciacho, chyba jednak nie mam wyjścia i piec będę - na Janusza. Relacja po wykonaniu
icon_mrgreen.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Bardzo dekoracyjne ciasto. I bardzo smaczne. Wadą jest to, że sporo z nim roboty. Dziękuję za oryginalny przepis
icon_smile.gif
IMG_4114.JPG

Załączniki

• IMG_4114.JPG
    IMG_4114.JPG
    727.2 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Robilam to ciasto dawno temu, jak tylko wyszła ta książka Siostry Zakonnicy nie pamiętam imienia na A
Pamiętam że było pyszne ale bardzo pracochłonne i potem zmieniałam w nim coś żeby sobie ułatwić życie bez wielkiej szkody dla wypieku i nie pamiętam co to było, w każdym razie po modyfikacjach było jak dla mnie lepsze niż oryginał. A widziałam w telewizji takie lekarstwo na sklerozę!

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy