Ogórki małosolne.

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,502
3,267
113
Johasia koleżanka robiła małosolne w słoikach z zakrętkami, po 2-3 dniach pasteryzowała i były małosolne na zimę.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Super! Po roku dostałam odpowiedź na swoje pytanie! :banana:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
czy wode z ogorkow malosolnych moge uzyc do ponownego zakiszenia?
czy mozna tez cos malosolnie ukisic poza ogorkami? ktos z Was cos juz tak na krotko kisil?

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Johasia @ 7 Aug 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=156602Jak przechowywać takie ogóreczki, by na dłużej starczyły? Można zapasteryzować...?? <!--emoid:?--><!--endemo-->
Przechowywać??? a po co, najlepsze są następnego dnia
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No tak - ale jak się je lubi to chciałoby się zjeść nie tylko w sezonie ogórkowym
icon_wink.gif

A jak ktoś ma własne ogórki to czasem przerobić nie sposób... a nastawić małosolne to moment
icon_smile.gif
potem w wolnej chwili - te których się nie zdąży zjeść do słoików, zalać wodą od nich i zapasteryzować.

Ja nie mam garnka kamiennego, ani wielkich słojów - robię więc ogórki małosolne w swoim największym stalowym garze. Odcinam piętki i od strony kwiatu odrobinę, większe nacinam od strony kwiatu wzdłuż, lub w ćwiartki ale nie do końca - kiszą się błyskawicznie
mniam.gif

Wczoraj nastawiłam - dziś chrupię
icon_biggrin.gif

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Cinka @ 18 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=542430No tak - ale jak się je lubi to chciałoby się zjeść nie tylko w sezonie ogórkowym
icon_wink.gif

A jak ktoś ma własne ogórki to czasem przerobić nie sposób... a nastawić małosolne to moment
icon_smile.gif
potem w wolnej chwili - te których się nie zdąży zjeść do słoików, zalać wodą od nich i zapasteryzować.

Wczoraj nastawiłam - dziś chrupię
icon_biggrin.gif
można i tak, ale to już nie są takie same jak jednodniowe
lecker.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie robiłam to nie wiem - ale podobno proces pasteryzacji zatrzymuje kiszenie - jeśli faktycznie tak się dzieje to jaki problem by zapasteryzowac te jednodniowe
icon_biggrin.gif

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
dzieki Hichotko! przyznam sie, ze po raz pierwszy w zyciu zrobilam ogorki sama i tak za bardzo jeszcze nie orientuje sie, co mozna, czego raczej sie nie robi... dzisiaj kupilam po raz kolejny ogorki, z dodatkami tutaj ciezko, wiec uzylam te z poprzednich zjedzonych ogorkow (tj koper, chrzan), wode czesciowo wypilam
icon_redface.gif
juz sie nie moge doczekac jutra
icon_biggrin.gif

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
trzkasienka @ 19 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=543036dzieki Hichotko! przyznam sie, ze po raz pierwszy w zyciu zrobilam ogorki sama i tak za bardzo jeszcze nie orientuje sie, co mozna, czego raczej sie nie robi... dzisiaj kupilam po raz kolejny ogorki, z dodatkami tutaj ciezko, wiec uzylam te z poprzednich zjedzonych ogorkow (tj koper, chrzan), wode czesciowo wypilam
icon_redface.gif
juz sie nie moge doczekac jutra
icon_biggrin.gif
i będą smaczniutkie
daumen.gif
mniam
mniam.gif

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Dzisiaj, po raz pierwszy w życiu
gruebel_2.gif
, postanowiłam zapasteryzować małosolne ogóreczki. W piątek wieczorem zakisiłam a dziś rano zapasteryzowałam na próbę.
icon_question.gif
Już po półtorej doby były dobre, bo pokroiłam je wzdłuż na ćwiartki przed kiszeniem [też pierwszy raz w życiu].

Zakisiłam w małych [pół litra] butelkach po wodzie mineralnej z dodatkiem dużej ilości czosnku i korzenia chrzanu, malutkiej suszonej papryczki pepperoncino, sporej szczypty ziarenek kminku, dużej szczypty gorczycy, baldachów i gałązek świeżego kopru, liścia czarnej porzeczki, małego liścia laurowego, 3 małych ziarenek ziela angielskiego [proporcje na jedną butelkę] i zalewy z 1 litra wody+1 płaska łyżka soli+1 płaska łyżeczka [5 ml do herbaty] cukru. Wody uzywałam mineralnej niegazowanej [takiej z 5-litrowej butli], gdyż zakupiłam duże butelki właśnie do kiszenia ogórków i gdzieś musiałam spożytkować zawartość.
icon_mrgreen.gif

Przełożyłam ogórki do małego słoiczka [200 ml], zalałam wodą z butelki, ale przypraw już nie dodawałam. Słoiczki włożyłam do wrzącej wody, nakryłam pokrywką i gotowałam 5 minut. Wieczko było wypukłe. No, i zobaczymy [raczej posmakujemy
mniam.gif
] co z tego eksperymentu wyjdzie. Tak wogóle to ogórki miały bardzo ciekawy smak.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,080
6,577
113
KAROTKA @ 29 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=550516Zakisiłam w małych [pół litra] butelkach po wodzie mineralnej z dodatkiem dużej ilości czosnku i korzenia chrzanu, malutkiej suszonej papryczki pepperoncino, sporej szczypty ziarenek kminku, dużej szczypty gorczycy, baldachów i gałązek świeżego kopru, liścia czarnej porzeczki, małego liścia laurowego, 3 małych ziarenek ziela angielskiego
Co roku pasteryzuję ogórki małosolne i kiszone, ale nauczona doświadczeniem ograniczyłam przyprawy do czosnku, kopru, odrobiny estragonu i chrzanu. Takie mi najbardziej smakują.
icon_smile.gif
Liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę dodaję do ogórków konserwowych.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy