Super! Po roku dostałam odpowiedź na swoje pytanie!
heheeeeee![]()
Johasia @ 7 Aug 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=156602Jak przechowywać takie ogóreczki, by na dłużej starczyły? Można zapasteryzować...?? <!--emoid:?--><!--endemo-->Przechowywać??? a po co, najlepsze są następnego dnia![]()
![]()
![]()
Cinka @ 18 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=542430No tak - ale jak się je lubi to chciałoby się zjeść nie tylko w sezonie ogórkowym![]()
A jak ktoś ma własne ogórki to czasem przerobić nie sposób... a nastawić małosolne to momentpotem w wolnej chwili - te których się nie zdąży zjeść do słoików, zalać wodą od nich i zapasteryzować.![]()
Wczoraj nastawiłam - dziś chrupię
można i tak, ale to już nie są takie same jak jednodniowe![]()
Cinka @ 18 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=542452Nie robiłam to nie wiem - ale podobno proces pasteryzacji zatrzymuje kiszenie - jeśli faktycznie tak się dzieje to jaki problem by zapasteryzowac te jednodniowe
hmmm, w grudniu chupać jednodniowego, to ciekawe. Muszę poeksperymentować![]()
![]()
witek @ 18 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=542482hmmm, w grudniu chupać jednodniowego, to ciekawe. Muszę poeksperymentować![]()
W tym wątku reniam mi radzihttps://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7559&st=820![]()
trzkasienka @ 18 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=542367czy wode z ogorkow malosolnych moge uzyc do ponownego zakiszenia?
czy mozna tez cos malosolnie ukisic poza ogorkami? ktos z Was cos juz tak na krotko kisil?możesz Kasiu wodę z ogórków małosolnych użyć ponownie i będą pysia![]()
trzkasienka @ 19 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=543036dzieki Hichotko! przyznam sie, ze po raz pierwszy w zyciu zrobilam ogorki sama i tak za bardzo jeszcze nie orientuje sie, co mozna, czego raczej sie nie robi... dzisiaj kupilam po raz kolejny ogorki, z dodatkami tutaj ciezko, wiec uzylam te z poprzednich zjedzonych ogorkow (tj koper, chrzan), wode czesciowo wypilamjuz sie nie moge doczekac jutra![]()
i będą smaczniutkiemniam![]()
![]()
Ilona @ 19 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=542606W tym wątku reniam mi radzihttps://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7559&st=820
ile to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, nie trzeba wyważać otwartych drzwi![]()
Dzięki
KAROTKA @ 29 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=550516Zakisiłam w małych [pół litra] butelkach po wodzie mineralnej z dodatkiem dużej ilości czosnku i korzenia chrzanu, malutkiej suszonej papryczki pepperoncino, sporej szczypty ziarenek kminku, dużej szczypty gorczycy, baldachów i gałązek świeżego kopru, liścia czarnej porzeczki, małego liścia laurowego, 3 małych ziarenek ziela angielskiegoCo roku pasteryzuję ogórki małosolne i kiszone, ale nauczona doświadczeniem ograniczyłam przyprawy do czosnku, kopru, odrobiny estragonu i chrzanu. Takie mi najbardziej smakują.Liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę dodaję do ogórków konserwowych.![]()
pepsi @ 14 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=727612a zalewacie gorącą wodą czy zimną, bo są dwie szkoły?Ja gorącą, mam wrażenie że są lepsze i szybciej
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.