- Lut 13, 2006
- 201
- 0
- 0

OGÓRKI PO KARTUSKU
ZALEWA:
3,75l wody
3 szklanki octu
5 łyżek soli
70 dag cukru
marchewka
papryka
papryczka chilli
korzeń chrzanu
cebula (ja daję czerwoną)
przyprawa do konserwowania ogórków
no i oczywiście ogórki - najlepiej jak najmniejsze, porządnie wyszorowane

Marchewkę i cebulę pokroic w krążki i zalać gorącą wodą i odstawić na chwile, żeby zmiekły
Paprykę pokroić w paski 2 cm. Ogórki w słoiku dośc ciasno układaćukładać . włożyć pomiędzy ogórki parę pasków papryki, krążek papryczki chilli i słupek chrzanu wsypać 1,5 łyżki przyprawy przyrawy do ogórków,. na wierzchpołożyć po kilka plasterków marchewki i cebuli.
Składkiki zalewy zagotować i wrzątkiem zalewać to, co napchałyśmy do słoików.
Pasteryzować 3-5 min.
Ogórki są pyszne i chrupiące
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: