Ogórki po kartusku

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
P2150002aaaa.JPG

OGÓRKI PO KARTUSKU


ZALEWA:
3,75l wody
3 szklanki octu
5 łyżek soli
70 dag cukru

marchewka
papryka
papryczka chilli
korzeń chrzanu
cebula (ja daję czerwoną)
przyprawa do konserwowania ogórków

no i oczywiście ogórki - najlepiej jak najmniejsze, porządnie wyszorowane
icon_biggrin.gif




Marchewkę i cebulę pokroic w krążki i zalać gorącą wodą i odstawić na chwile, żeby zmiekły
Paprykę pokroić w paski 2 cm. Ogórki w słoiku dośc ciasno układaćukładać . włożyć pomiędzy ogórki parę pasków papryki, krążek papryczki chilli i słupek chrzanu wsypać 1,5 łyżki przyprawy przyrawy do ogórków,. na wierzchpołożyć po kilka plasterków marchewki i cebuli.
Składkiki zalewy zagotować i wrzątkiem zalewać to, co napchałyśmy do słoików.

Pasteryzować 3-5 min.
Ogórki są pyszne i chrupiące
 

Załączniki

  • P2150002aaaa.JPG
    P2150002aaaa.JPG
    93.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Robimy je od lat....są faktycznie pyszne
icon_smile.gif


U nas bardziej funkcjonuje nazwa OGÓRKI KARTUSKIE
icon_smile.gif


Pozdrawiam