Ogórki słodko-kwaśne

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ogórki słodko-kwaśne
(proporcje na ok. 10 słoików po 300-350 ml każdy)

1,8-2 kg ogórków

3 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru

liście laurowe
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca

Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami, odstawić na 10-12 godzin.
Umyte ogórki obrać (całkowicie lub zostawiając paseczki skórki) i pokroić w plastry ok. 1,5-2 cm.
Włożyć do miski i posolić 2 łyżeczki. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok. 10-12 godzin.

Ogórki układać w słoikach. Wodę z ogórków wlać do zalewy, zagotować. Zalewać gorącą wkładając do słoika również przyprawy.
Pasteryzować od zagotowania 3-4 minuty.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Podoba mi się ten przepis. Muszę zrobić takie ogóreczki. A paseczki skórki zostawione na ogórkach mają sprawić, że będą jędrniejsze, czy chodzi raczej o to, żeby ładniej wyglądały? I które ogórki będą lepsze - te małe czy te typowe, duże?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy