- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Ogórki słodko-kwaśne
(proporcje na ok. 10 słoików po 300-350 ml każdy)
1,8-2 kg ogórków
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
liście laurowe
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca
Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami, odstawić na 10-12 godzin.
Umyte ogórki obrać (całkowicie lub zostawiając paseczki skórki) i pokroić w plastry ok. 1,5-2 cm.
Włożyć do miski i posolić 2 łyżeczki. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok. 10-12 godzin.
Ogórki układać w słoikach. Wodę z ogórków wlać do zalewy, zagotować. Zalewać gorącą wkładając do słoika również przyprawy.
Pasteryzować od zagotowania 3-4 minuty.
(proporcje na ok. 10 słoików po 300-350 ml każdy)
1,8-2 kg ogórków
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
liście laurowe
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca
Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami, odstawić na 10-12 godzin.
Umyte ogórki obrać (całkowicie lub zostawiając paseczki skórki) i pokroić w plastry ok. 1,5-2 cm.
Włożyć do miski i posolić 2 łyżeczki. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok. 10-12 godzin.
Ogórki układać w słoikach. Wodę z ogórków wlać do zalewy, zagotować. Zalewać gorącą wkładając do słoika również przyprawy.
Pasteryzować od zagotowania 3-4 minuty.