Ogórki w miodowo-musztardowej zalewie

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
295
355
63
Dostałam taki przepis na ogórki od bratowej (bardzo dobry) chyba z fb ale nie jestem pewna ale na pewno z internetu.

0,5 kg ogórków pokrojonych w plasterki
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 łyżki octu jabłkowego
posiekany koperek, pieprz, szczypta chili
Miód, musztarda,czosnek sól,olej,ocet ,pieprz i chili dobrze wymieszać i zalać ogórki wymieszać dodać posiekany koperek wymieszać i przełożyć do słoika.

Soli dałam troszkę więcej.
EDIT:
Robię te ogórki na bieżące zużycie.

.

• Love
  • Like
Reakcje: Margot i Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Coś mi się wydaje, że będą to moje ulubione ogórki. Zrobiłam z podwójnej porcji, dałam pięć ząbków czosnku, trochę więcej oleju, pieprz cytrynowy i pul biber. Nie dałam koperku, bo nie miałam. Wyszły mi cztery słoiczki. Nic w przepisie nie ma o pasteryzacji, ale ja pasteryzowałam ok. 7 minut.

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
295
355
63
Cieszę się Joanno że zrobiłaś te ogórki tylko że ja je robię na bieżąco do jedzenia bo bardzo nam smakują. Jest mi przykro ze tego nie napisałam. Nie wiem jakie one będą po zapasteryzowaniu (chociaż zastanawiałam czy nie zrobić parę słoiczków na zimę ale odpuściłam sobie). W takim razie będę czekała na Twoją opinię.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Temat jest w Zapasach, to zrobiłam na zapas. :)
Jeśli nazbieram jeszcze trochę ogórków, zrobię na bieżące zużycie, ale jestem przekonana, że i pasteryzowane będą dobre. Wydaje mi się, że kiedyś jakieś ogórki w podobnej zalewie już robiłam. Poczekam kilka dni, żeby się przegryzły i sprawdzę. :)
EDIT:
O takie robiłam:
https://www.cincin.cc/threads/ogorki-musztardowe-i-w-chili-przepisy-stare-ale-jare.128/
Te mają mniej octu, co dla mnie jest tylko zaletą.

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,721
8,902
113
Zrobiłam od razu z podwójnej porcji, czosnku dałam tylko cztery ząbki, ale miałam duże zębiska. Chili dwie solidne szczypty, więc wyszło dość pikantne, ale dla mnie w sam raz. Bardzo mi smakowała. Dziękuję za przepis :)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Mówisz masz: :)
IMG_20250831_102105.jpg
Moje były pasteryzowane, ale są nadal chrupiące. Bardzo smaczne, aromatyczne, tylko dla mnie troszkę za mało słone, ale to szybko można skorygować. :)

• Dzięki
Reakcje: reniam_123

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy