Margot
Well-known member
- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
iluana @ 11 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1288751Po ilu dniach nadają się do jedzenia ?
Bo kilka dni temu zrobiłam 3 słoiczki i zastanawiam się czy jutro na obiad się już nadadzą![]()
Izolda @ 18 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1542183Jeśli ogórki były w porządku, to można doszukiwać się błędów w pasteryzacji albo masz felerne (wyszczerbione) słoiki, albo słabe nakrętki, jednak biorąc pod uwagę, że zepsuła się cała partia, myślę że były zbyt krótko pasteryzowane i zawartość nie zdążyła się porządnie zagotować, a to sprawiło, że zaczęły fermentować. Słoików można użyć ponownie, pod warunkiem, że nie są uszkodzone, trzeba sprawdzić, czy nigdzie nie ma wyszczerbień, sprawdź jeszcze nakrętki, jeśli były nowe, to może były ze zbyt miękkiej blachy i wtedy w czasie dokręcania "przeskakują" (kręcą się w kółko, nie da się ich dokręcić do oporu), takie nie będą dobrze trzymać i to też sprawi, że zawartość zacznie się psuć.Pasteryzowałam tak jak zawsze, chyba nawet trochę dłużej niż podane w przepisie. Ponieważ popsuła się cała partia zwaliłam winę na nakrętki (wszystkie nowe, te srebrne, nie przeskakują, ale są jakieś takie "miękkie". Wywaliłam je, a słoiki na wszelki wypadek wygotowałam i użyję ich ponownie.
Dziękuję za odpowiedź, no i za przepis. Bardzo nam przypadł do gustu. Na targu ogórki jeszcze są - może zrobię jeszcze jedną partię?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.