Ogórki z musztardą

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
Ogórki z musztardą
2,5 kg ogórków,
na zalewę:
1 litr wody,
1 szklanka octu,
1,5 szklanki cukru,
3 łyzki soli,
3 liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz.
Ogoki obrać, przekroić wzdłuż na 4 lub więcej części. Ułożyć pionowo w słoikach, zalać gorącą zalewą.
Na zalewę zagotować wszystkie składniki, po zagotowaniu zdjąć z ognia, dodać 6 płaskich łyżek musztardy francuskiej.
Pasteryzować 5 minut.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ogórki pyszniaste, robiłam je w zeszłym sezonie ogórkowym... szybko wyszly, to znak ze były pyszne i w tym roku zrobie ich napewno wiecej
ja dawałam dodatkowo do kazdego słoja czosnek :lol:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
własnie obrałam 20 kg ogórkow... przyszłam po przepis i gnam dalej do kuchni :eek:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
nie wiem, ale chociaz czemu nie :dump: :roll:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
jak myslicie, musi byc musztarda francuska? zwykla sarapeska nie przejdzie? bo mnie w francuskiej te ziarna draznia...

pzdr
yenn
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ja robiłam ze sarepską
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
ziarna i tak opadna na dno.
Moze zauwazylas, ze dosc czesto gorczyca jest dodawana do kiszonych ogorkow. To wlasnie to samo drazniace we francuskiej.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A ja kupilam we Francji nastepujace musztardy:
- bazyliowa
- Dijon
- estragonowa
- z gorczyca w ziarnach
- z zielonym pieprzem
- piernikowa / ??? /
- cassis
Ta piernikowa mnie zastanawia...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
miodowa bardzo lubie.
pewnie maja cos wspolnego ;)
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
kiszonych nie robie, wiec nie wiem
w konserwowych jest gorczyca, ale to mi nie przeszkadza
natomiast przeszkadza mi w musztardzie
zrobie z sarepska :mrgreen:

pzdr
yenn
 

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
Faktycznie te ziarenka gorczycy są wkurzające, zawsze ogórki z nich pracowicie obskubuję przy jedzeniu, ale przepis dostałam z francuską i bałam się z inną próbować. Ale czemu by nie, w końcu w sarepskiej też jest gorczyca tylko chyba zmielona :
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
dokladnie.

ja wybralam dijon - bo raczej slona niz kwas. Do gotowania dobra to do przetworow na pewno tez. I kupilam jakas wybitnie swieza. Tak ostra, ze maz podejrzewal, ze chrzanowa.
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
zrobiłam :mrgreen: ,są pyszne :mrgreen: :mrgreen:
Muszę dorobić bo już niewiele zostalo :oops:
cześć pokroilam w plastry, takie gotowe na kanapki
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Hmmm brzmi ciekawie, szkoda, ze trafilam tu po sezonie, ale czy podana ilość soli to nie za dużo?
Moje wszystkie przepisy na kiszone i konserwowe przewidują 1 łyżkę soli na litr wody.
 

maravilla

Member
Gru 10, 2005
59
0
0
Idę robić...zapowiadają się pysznie
mniam.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Zrobione! Dodałam posiekany czosnek. Już sama zalewa smakowita! (musztarda Rosyjska Kamis)

S4020632.jpg
 

Załączniki

  • S4020632.jpg
    S4020632.jpg
    9.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: