Mała_Mi @ 14 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=539835(ja moje pocięłam w karbowane plasterki)Ja robię je od dłuższego czasu, ale dodaję więcej musztardy [ 1 słoiczek z ziarnami i jeden słoiczek sarepskiej] i cukru, a poza tym do każdego słoika litrowego dodaję łyżkę miodu, a do półlitrowego daję łyżeczkę od herbaty. Jeśli nie mam akurat francuskiej musztardy, dodaję do całej zalewy 2 łyzki gorczycy. Ja uwielbiam jej smak i nawet ziarna mi nie przeszkadzają. Natomiast moja koleżanka po prostu przeciera ją łyżką przez sitko, natomiast w tym roku zmiksowała końcówką do zup, bo ani jej mąż, ani ona nie lubią ziaren gorczycy. Jest to jakiś pomysł.
Czasem dodaję po 1 zgniecionym ząbku czosnku i po 1 suszonej papryczce pepperoncino, ale nie do wszystkich słoików. Ale za to każdego roku robię sobie kilka małych [półlitrowych] słoiczków, do których wkładam ogórki [raczej większe, lecz nie pękate sztuki] pocięte wraz ze skórką na podłużne plastry. Uwielbiam czasem zjeść kanapkę z masełkiem i takim, osączonym z zalewy, ogóraskiem.
Acha! Nigdy tych ogóreczków nie obieram ze skórek [szukam takiej odmiany, żeby skórka była chrupiąca, a nie sztywna i gruba jak na krokodylu], a moja koleżanka wręcz odwrotnie, zawsze ma obrane. Moje są chrupiące, a jej wiotkie i miękkie.
KAROTKA @ 29 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=550529Acha! Nigdy tych ogóreczków nie obieram ze skórek [szukam takiej odmiany, żeby skórka była chrupiąca, a nie sztywna i gruba jak na krokodylu], a moja koleżanka wręcz odwrotnie, zawsze ma obrane. Moje są chrupiące, a jej wiotkie i miękkie.Robiłam w tamtym roku kilka wersji, z obranymi i nie obranymi ogórkami. WSZYSTKIE były jędrne i chrupiące. Wydaje mi się, że to po prostu zależy od ogórków....![]()
Katarzynna @ 4 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=734815Zrobiłam te ogórki i... czy w tym przepisie nie ma przypadkiem błędu? Wyszły bardzo słodkie, dla mnie i osób które próbowały niejadalne, mimo, że aromat tych ogórków i ich chrupkość są naprawdę rewelacyjne.Przepis jest dobry po sprawdzałem go z innym z którego korzystała moja mama i proporcje są takie same. One są lekko słodkawe.
No cóż następnym razem dasz połowę cukru![]()
Katarzynna @ 4 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=734815Zrobiłam te ogórki i... czy w tym przepisie nie ma przypadkiem błędu? Wyszły bardzo słodkie, dla mnie i osób które próbowały niejadalne, mimo, że aromat tych ogórków i ich chrupkość są naprawdę rewelacyjne.I u nas podobnie,zrobiłam i są dla nas za słodkie.
Spróbuję za rok z mniejszą ilością cukru.
I może z inną musztardą niż francuska,trzeba pokombinować by otrzymać to czego się spodziewa.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.