Omas Lebkuchen

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
wow , Caritko , przepiękne , a wiesz ja też ubieram pierniczki migdałami ubierać ,ale nigdy nie łączyłam migdałów i lukru ,a to pięknie razem współgra i jeszcze te z kawowymi dekoracjami , super , będę odgapiać
icon_mrgreen.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
dziunia @ 5 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057730Piękne Caritko
icon_smile.gif
Margarete @ 5 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057735Caritko, cudo!!!!
icon_biggrin.gif
Dziekuje
cvety.gif
anbetung.gif


JotHa @ 5 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057739Ale piekne !
Powinnam zazdroscic na tyle, by odlozyc igle od filcowania.
icon_mrgreen.gif
Nie musisz przeciez odkladac
icon_wink.gif
Mozesz tak w miedzy czasie.....
icon_wink.gif

bussi.gif
Dzieki
cvety.gif


Margot @ 5 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057774wow , Caritko , przepiękne , a wiesz ja też ubieram pierniczki migdałami ubierać ,ale nigdy nie łączyłam migdałów i lukru ,a to pięknie razem współgra i jeszcze te z kawowymi dekoracjami , super , będę odgapiać
icon_mrgreen.gif
Z migdalami, to w sumie tyko te ozdabiam, a z ziarenkami czekoladowymi, to pierwszy raz
icon_mrgreen.gif

Jak sie "pomysl" przyjmie, to bede ozdabiac w przyszlosci
icon_mrgreen.gif

- ale ja tez od Ciebie cos odgapie
fiesgrins.gif
- strojenie platkami
icon_lol.gif
icon_wink.gif

bussi.gif
Dzieki, Margot
cvety.gif


sionia @ 5 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057794Sliczne te pierniki. Czy wciskałaś całe migdały czy połówki? Czy trzeba je czymś przesmarować?
Sioniu, wciskalam cale migdaly i nie trzeba niczym smarowac ani migdalow, ani piernikow.
Jesli sie je docisnie (z wyczuciem oczywiscie) to nie powinny odpasc.
W moich, nie odpadl ani jeden.
bussi.gif
Dziekuje
cvety.gif


Maraa @ 5 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057820Caritko, piękne pierniki upiekłaś i bardzo elegancko je ustroiłaś.
icon_smile.gif
anbetung.gif
Dziekuje Maraa
bussi.gif

Ja sie juz Twoich nie moge doczekac
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
i ja je zagniotłam ,a raczej robot , bo ciasto jakieś podejrzanie rzadkie ,ale może tego koniaku zamiast tej wódy wiśniowej co jej nie mam , dałam za dużo
gruebel_2.gif

Hm , no nic tymi hakami gniotłam z 20 minut i jak mi się staruszek mikser zgrzał przestałam , spakowałam i do lodówki
a i zamiast 1 łyżki kakao , dałam 1 łyżkę kawy inki czyli kakao tylko jedna dałam
edit

czy ktoś wie jak się nazywa taka choroba co nęka ludzia co mam 6a może i 7 ciast piernikowych do upieczenia i zagniata nowe? bo to chyba jest choroba , zdrowi ludzie tak nie robią co?
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Rzadkie?
Moje bylo bardzo klejace i nie pamietam, ale chyba tez takie rzadsze. W kule nie szlo uformowac.
Margot, w razie czego, to przed walkowaniem i wykrawaniem dosyp troche maki, ale najpierw za nim dosypiesz,
to troche je powygniataj, a potem -ewentualnie make.
Moje (przed walkowaniem) troche sie kruszylo. Bylo niby klejace, szlo uformowac w kule, ale jednak nie dalo sie ugniesc,
bo bylo lekko "twardawe" i sie kruszylo.
Wlozylam na 0,5 min. do mikroweli i jak sie troszke ocieplilo, to jeszcze bylo klejace, ale juz plastyczne.

-Nie wiem czy teraz nie namieszalam
icon_rolleyes.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Jesli masz takie samo, to jak nie bedziesz umiala zagniesc (przed walkowaniem) to wez je troszke ocieplij (kurde, - jak to sie pisze?
gruebel_2.gif
icon_redface.gif
)
W kazdym razie powinno pomoc.
Ja tak zrobilam i nie musialam dosypywac maki. Zreszta i tak nie musialam, bo sie kruszylo, ale mikrowela pomogla.
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Suszarka, moze?
icon_mrgreen.gif

Albo nad para?

To lekkie podgrzanie, to moj taki nowy sposob, odkryty chyba w zeszlym roku
icon_wink.gif

Pamietam ze przy zagniataniu ciasta sie poddalam, dlatego wkurzona wladowalam je do mikroweli, sprawdzilo sie i tak sobie radze do dzis
icon_mrgreen.gif

- nie wiem, moze poradzisz sobie jakos inaczej.
icon_wink.gif

Moze nie bedzie tak "zle"
icon_wink.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ale o suszarce będę pamiętać , gdyby jednak ciasto było ciut oporne
Tylko nie wiem czy to ciasto upiekę przed świętami czy jednak po, jeszcze pomyśle
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Margot, nie wiem czy suszarka sie da
icon_mrgreen.gif
zartowalam, ale jakby co, to mozna sprobowac
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Nad para chyba raczej nie, bo ciasto zrobi sie wilgotne z tej pary i moze byc jeszcze gorzej
gruebel_2.gif

Moze dac na sekunde, na cieply piekarnik? To by bylo chyba najlepsze, tak mi sie wydaje.
No, ale zobaczysz. Moze wcale nie bedziesz musiala kombinowac
icon_wink.gif


A jesli chodzi o pieczenie - to jak uwazasz
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Margot @ 6 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1058210Caritko , to taki przepis z dreszczykiem
icon_mrgreen.gif
mikrofale , suszarki i Dziadki się przydają
zahnlos.gif
rofl.gif

Gdyby nam te pierniki nie smakowaly, albo tylko troszke smakowaly, to olalabym caly ten "interes", ale dla nich moge sie poswiecac
rofl.gif

Mam w ogole nadzieje, ze tym, ktorzy sie na nie skusza, tez beda smakowac.

CYTATOczyścicie jak upiekę , gorąca relacja zapewniona tu
bussi.gif

Bede czekac cierpliwie
icon_wink.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Czytam te relacje z Waszego zagniatania i nie mogę uwierzyć, że robiłyśmy to samo ciasto.
icon_smile.gif
Moje było bardzo posłuszne.
icon_mrgreen.gif
Na początku rzeczywiście ciasto było trochę rzadkie ale jak odstawiłam mikser i przejęłam je w swoje ręce to po 30 min. wyrabiania w misce ( tak jak wyrabia się ciasto drożdżowe) spokorniało. Zrobiło się bardzo plastyczne i uformowało mi się w ładną kulę.
Z ocieplaniem ciasta to ja robię tak, na 12 godzin przed pieczeniem wyjmuję je z lodówki i trzymam na kuchennym blacie.

 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Maraa, bo ty posłusznie jak Dziadek wyrabiała ,a ja się leniłam strasznie i mam nadzieję ,że lodówki załatwi to co Dziadek miał zrobić
zahnlos.gif

oby tak było
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Dobrze prawisz Margot!
icon_mrgreen.gif


Ja to jestem zdania, że ciasto na pierniki trzeba długo wyrabiać. Jak wtłoczymy dużo powietrza to pierniki są miękkie i ładnie rosną.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Blat i temperatura pokojowa mojemu ciastu nie pomogla. Ono lezalo ze trzy dni w lazience - a tam mam najcieplej
icon_mrgreen.gif

Ale to jest wlasnie tak, ze u mnie, to tez chyba kara za lenistwo
icon_mrgreen.gif

Margot? - Leniu? !
handclasp.gif
ccgb.gif


icon_mrgreen.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Oj Caritko, Ty zaraz z tym lenistwem!
icon_mrgreen.gif
No przecież są ciekawsze zajęcia w życiu od zagniatania ciasta piernikowego.
zahnlos.gif
ccgb.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy