OMLEŚNIK

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
bo my kulki, nam wolno sie toczyc :mrgreen:

ze spiewem na ustach :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
W takim towarzystwie z przyjemnością się stoczę. :mrgreen:

Eposka nas nie przepędzi.... dobre serce kobita ma.
I jeszcze nam hasło promujące trasę wymyśli. :mrgreen: :mrgreen:
 

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
ja się piszę ;) Pyszne to to....
icon_smile.gif

Siedzę lukam i robię....codziennie coś innego
icon_smile.gif
Dzięki babeczki za przepisy i pomysły
icon_smile.gif
 

jasiu101

Member
Lip 20, 2006
6,581
0
36

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Omleśnik na stałe wszedł do mojej kuchni w wersji z parówką, czosnkiem granulowanym i dużą ilością żółtego sera. Sos do tego robię z jogurtu i jakichś chwastów, mogłabym to jeść codziennie.
 

cleopa

Member
Mar 19, 2008
168
0
0
eposka @ 12 Apr 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=106792OMLEŚNIKI

Potrzeba matką wynalazków, więc ja matka wymyśliłam to danko swoim rebionkom, jak mnie się nie chciało nic wymyślnego robić
icon_smile.gif


A więc - zrób ciasto jak na naleśniki
Ja daję:
2 jaja
2 szklanki mąki
zioła ulubione ( może być np. Świeży koperek)
sól, pieprz
oliwa
mleka z wodą tyle, żeby ciasto osiągnęło konsystencję gęstej śmietany

dodatki:
ser żółty starty na tarce
albo
szynka
albo jedno i drugie



Ciasto szybko miksuję pałką ( zwaną też blenderem) lub zwykłym mikserem, albo też ręcznie do uzyskania pożądanej konsystencji. Musi być dość gęsta.
Wylewam porcję na patelnię, smażę z jednej strony. Kiedy ciasto zaczyna się ścinać, ale jest jeszcze lekko surowe na wierzchu sypię ser na połowę placka, kładę szynkę i składam naleśnik na pół ( zakładam część bez farszu na część z farszem). Chwilę smażę. Teraz przewracam na drugą stronę, i też lekko rumienię. Składam ponownie na pół ( trójkącik) i zsuwam z patelni. Dodaję sos jaki komu pasi, może być majonez pół na pół z ketchupem. Najeść się można takim omleśnikiem jak nie wiem co!
Dodatki można dowolnie komponować – pewnie można dodać też boczuś, paprykę, co kto ma pod ręką.


Smacznego!


ewa
ile omlesnikow z tej porcji wychodzi???? czy to porcja na jeden wielgachny ???? :D
gruebel_2.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Piekna nazwa i swietny pomysl.