Omlet (placek) owsiany z owocami*

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Mozna zastąpić banana jabłkiem startym
gruebel_2.gif

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,487
657
113
EDIT: nie wiem czemu zdjęcia są poodwracane, u mnie dobrze widać. Mam nadzieję, że to nie zaburza odbioru za bardzo.
EDIT2: Zapomniałam napisać, że te placki są pyszne (chociaż może nie wyglądają za ładnie) i długo będą u mnie na liście najlepszych śniadań
icon_smile.gif

--
Dodaję zdjęcia placka. Wybaczcie jakość ale telefonem na szybko machnęłam. Z grubsza chyba widać o co chodzi.

Przed smażeniem (konsystencja ciapki wodnisto-jajowo-płatkowej):
zdjecie_1.JPG

W trakcie smażenia (po odwróceniu metodą "patelnia-talerz-patelnia"
icon_wink.gif
):
zdjecie_2.JPG

W trakcie smażenia, ale w wersji ze zmiksowanymi płatkami (ciapkę płatkową potraktowałam blenderem - dobre dla tych, którzy wolą gładką konsystencję placka, nie lubią czuć całych płatków owsianych):
zdjecie_3.JPG

Załączniki

• zdjecie_1.JPG
    zdjecie_1.JPG
    78.1 KB · Wyświetleń: 30
  • zdjecie_2.JPG
    zdjecie_2.JPG
    124.3 KB · Wyświetleń: 25
  • zdjecie_3.JPG
    zdjecie_3.JPG
    93.6 KB · Wyświetleń: 25
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,735
6,079
113
ankafaka @ 9 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1574372Przed smażeniem (konsystencja ciapki wodnisto-jajowo-płatkowej):
Mój nigdy nie jest tak rzadki. Wody daję niewiele - tylko tyle, żeby zwilżyć płatki. Od lat nie namaczam płatków na noc, tylko chwilę przed dodaniem jajek i smażeniem.
Zdjęcia nie będę robić, bo jakiś czas temu zmodyfikowałam go trochę i odbiega wizualnie od oryginału, zwłaszcza w tej pierwszej fazie.

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,487
657
113
Joanna @ 9 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1574385Mój nigdy nie jest tak rzadki. Wody daję niewiele - tylko tyle, żeby zwilżyć płatki. Od lat nie namaczam płatków na noc, tylko chwilę przed dodaniem jajek i smażeniem.
Zdjęcia nie będę robić, bo jakiś czas temu zmodyfikowałam go trochę i odbiega wizualnie od oryginału, zwłaszcza w tej pierwszej fazie.
Pewnie ilość wody trzeba regulować wg własnych upodobań. Zakładam, że im mniej wody tym bardziej zwarty omlet.
Możliwe, że nadmiar płynu na zdjęciu (woda+jajko) wynika z tego, że też nie zawsze namaczam płatki na noc. Czasem zalewam je wodą zaraz po przebudzeniu i po porannym ogarnięciu (15-20 minut) wrzucam na patelnię.

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,674
25
48
Dzieki za zdjecia. Moj omlet byl bardzo zwarty, w zyciu by sie nie rozlal po patelni. Musialam go uksztaltowac. No i niestety wygladal marnie.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,406
4,495
113
Spróbowałam w tym placku przemycić płatki owsiane, których nie lubię w postaci surowej paciaji i musze powiedziec, że z powodzeniem. Na 2 łyżki lekko rozdrobnionych płatków dałam 2 łyżki wrzątku i po chwili 1 jajko + szczypta soli, do tego pół pokrojonego banana. Patelnia, masło klarowane, placek w sam raz gruby, ładnie zrumieniony, zwarty ale pulchny. Naprawdę smaczny, chociaż wolałabym z czymś mniej słodkim niż banan, ale to do dopracowania.
icon_smile.gif

W drugiej miseczce zmieszałam płatki jaglane (f-my Kupiec) w taki sam sposób i z tymi dodatkami, co w owsianych, i ten placek był znacznie lepszy, bardziej delikatny i jeszcze pulchniejszy. Z łyżeczką dżemu (u mnie z czarnej porzeczki) może nawet udawać deser.
Boshka
anbetung.gif
bardzo rozwojowy przepis.
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ta duża porcja strasznie śmierdzi malizną
icon_razz.gif
V. zobaczył i w śmiech, że to porcyjka dla przedszkolaczka
icon_lol.gif
do ciasta dodałam 1/3 szklanki rodzynek.
Nie wiem czy tak ma być ale wyszła bardzo wodnista breja, jakby to były bardziej jajeczne placuszki a nie owsiane
fiesgrins.gif

Dorobiłam więc z wycencniałych wiórek kokosowych (100g) dałam 3 jajka, duży banan, 1/2 szklanki mleka kokosowego, garść pokrojonych daktyli - i ta wersja była już na dwie osoby
icon_biggrin.gif

wianka

Member
Sty 25, 2012
1,034
10
38
Na 4-5 łyżek płatków owsianych (zalanych na parę minut wodą) dałam dużą łyżkę mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 jajko i pół startej na grubych oczkach tarki gruszki. Drugą połówkę gruszki pokroiłam i podsmażyłam chwilę z masłem, miodem i odrobiną cynamonu.

Załączniki

• IMG_7005.JPG
    IMG_7005.JPG
    258.3 KB · Wyświetleń: 2

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,487
657
113
Przypomniałam sobie o tym przepisie i ostatnio często na śniadanie jemy. Robię z przepisu podstawowego podanego przez Boshkę, ewentualnie na noc dolewam do mieszaniny odrobinę śmietanki.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,735
6,079
113
Uwielbiam ten omlet, to moje ulubione śniadanie (o ile go w ogóle jadam;)). Nie namaczam płatków na noc, tylko na chwilę przed dodaniem jajek, ale używam do tego dania płatków błyskawicznych. No i rzadko robię z bananem, najczęściej z sezonowymi owocami.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy