- Lut 22, 2007
- 366
- 0
- 0
Wklejam przepis z innego forum. Ale wypróbowany przeze mnie i bardzo polecam
OMLET PUSZYSTY
2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mleka
białka ubić na pianę z ociupinką soli.
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i mleko - ponownie ubić.
Do piany z białek dodać powoli masę z żółtek i delikatnie wymieszać.
Patelnię rozgrzać, przykręcić gaz na minimum i wylać na patelnię masę jajeczną. Piec kilka minut, gdy spód się ozłoci, delikatnie zsunąć omlet na talerz i przełożyć na patelnię stroną nie pieczoną
smacznego - omlecik nie opada i jest biszkoptowy w smaku
Można zjeść też np. z sosem czekoladowym (ja zazwyczaj jem z nutella
)

OMLET PUSZYSTY
2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mleka
białka ubić na pianę z ociupinką soli.
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i mleko - ponownie ubić.
Do piany z białek dodać powoli masę z żółtek i delikatnie wymieszać.
Patelnię rozgrzać, przykręcić gaz na minimum i wylać na patelnię masę jajeczną. Piec kilka minut, gdy spód się ozłoci, delikatnie zsunąć omlet na talerz i przełożyć na patelnię stroną nie pieczoną
smacznego - omlecik nie opada i jest biszkoptowy w smaku
Można zjeść też np. z sosem czekoladowym (ja zazwyczaj jem z nutella


