Omlet puszysty*

u-boot

Member
Cze 10, 2009
1
0
0
podrzucam wideo przepis na omlet
icon_smile.gif

wideo przepis na omlet puszysty

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Pomocy!
Chyba się poddam... nie wiem, ile już razy próbowałam zrobić taki omlet. Za każdym razem wychodzi mi placek w typie płaskiego naleśnika. Ja jeszcze zjem, bo żal mi produktów marnować, ale chłop stanowczo protestuje. Niech mi ktoś pomoże, co robię źle? Scenariusz jest zawsze ten sam: wszystko wygląda pięknie, na patelni jest apetyczny puszysty omlet - do momentu przewrócenia go na drugą stronę. Wtedy momentalnie opada, a kiedy go zdejmuję z patelni - siada do końca. Kombinuję na wszystkie strony - i nic.
Dodam, że nie mam dwóch lewych rąk w kuchni, inne rzeczy wychodzą mi dobrze, biszkopt zwykle wychodzi, więc omlet też powinien - a tu nie i nie.
Mogę poprosić o jakieś niezawodne dobre rady? Bo naprawdę już nie wiem, jak go podejść. A za bardzo lubię, żeby odpuścić...

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
nie dość sztywno ubite białka?
lub białka za długo czekające na użycie?

białka należy zawsze ubijać na końcu i natychmiast robić omlet.

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Możesz trochę oszukać i dodać szczyptę proszku do pieczenia. Powinno się udać, przekonasz się, że umiesz go zrobić i następnym razem, pewna siebie, zrobisz bez dodatków
icon_smile.gif

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Dzięki
icon_smile.gif

Białka ubijam sztywno, ale faktycznie nie na końcu, czekają chwilkę na żółtka i resztę towarzystwa...
Proszek, o ile pamiętam, próbowałam dawać, ale też bez rezultatu.
No dobra, może jeszcze będzie kolejne podejście ;)

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Polonistko, proponuję robić próby z grzybkiem( czyli omletem) jednoosobowym.
Dla 1 osoby wystarcza 1 jajko. Najlepiej smażyć na małej patelni, bo inaczej jest kłopot z takim odwróceniem, by się nie porwał.
Na 1 jajko używam patelni o śr. ok. 14 cm.
Samo smażenie jest na prawdę błyskawiczne - trzeba uważać, by się nie przypalił.

Ja grzybka robię tak: http://passionfruit.blox.pl/2008/10/Grzybek.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A może na zbyt dużym ogniu smażysz? Ja smażę na wolniutkim i dodatkowo często przykrywam przykrywką, wtedy omlet rośnie jak głupi i szybciej się ścina nie przypalając się wcale.

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Robiłam dziś na śniadanie, a przyznam że pierwszy raz
icon_redface.gif

Smak wyśmienity ale mojej masy nie dało się wylać na patelnię, musiałam przekładać łyżką, może za mało mleka jednak??
gruebel_2.gif

Wyszedł puchaty rzeczywiście mimo że robiłam na większej patelni!!
icon_razz.gif

Skonsumowałam z jogurtem z mango i marakui
lecker.gif
lecker.gif

Już widzę siebie wcinającą taki omlet ze świeżymi truskawkami czy malinami!!!
Mężowi tez baaardzo smakował!!!

EDIT: Zapomniałam napisać że te 2 łyżeczki cukru to jak dla mnie za dużo, następnym razem spróbuje zmniejszyć!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Tak mi narobiłyście smaka, że dziśna obiad teżsobie zrobię - ale w wersji na słono, z cieciorką
icon_smile.gif

Ja zawsze go robiłam tak, że brałam 2 patelnie - najpierw ścinałam na jednej, a potem od razu z jednaj siup na drugą.

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
zrobiłam dziś na śniadanie z pierwszego przepisu + szczypta proszku do pieczenia
wyszedł puchaty i pyszny, ale mi się z dzieciństwa kojarzy omlet mocno biszkoptowy w sensie bardziej jak ciasto niż masa jajeczna wiec nastepnym razem spróbuję dodać jeszcze łyżkę mąki

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy