- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
2 szkl mąki
1 szkl cukru pudru
20 dag zimnego masła
1 cukier wanilinowy
1 jajko
cynamon/imbir/ mieszanka korzenna- wg uznania
Wymieszać sypkie, wsiekać masło, dodać jajko, zagnieść. Ciasto, jeśli jest za mokre, podsypywać mąką- powinno być miękkie, ale zwarte. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Strzelać na suchą blachę. Piec w 200 st., około 10- 15 min.
Klucz do sukcesu:
1. Zimne ciasto i zimny pistolet. W trakcie każdej przerwy w strzelaniu pistolet i ciasto muszą być w lodówce. Ciasto wyjmujemy małymi partiami, niewykorzystaną cześć szybko chowamy do lodówki.
2. Sucha blacha, niewyłożona papierem do pieczenia- tylko wtedy ciastka są w stanie przykleić się do jej powierzchni.
3. Pistolet trzeba przyłożyć do blachy i strzelić, podnieść go zdecydowanym ruchem, nieco obracając (taki ruch "ukręcający". Jeśli operacja się nie powiedzie, to w tym miejscu należy odtłuścić blachę ręcznikiem papierowym.
4. Trening czyni mistrza.
1 szkl cukru pudru
20 dag zimnego masła
1 cukier wanilinowy
1 jajko
cynamon/imbir/ mieszanka korzenna- wg uznania
Wymieszać sypkie, wsiekać masło, dodać jajko, zagnieść. Ciasto, jeśli jest za mokre, podsypywać mąką- powinno być miękkie, ale zwarte. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Strzelać na suchą blachę. Piec w 200 st., około 10- 15 min.
Klucz do sukcesu:
1. Zimne ciasto i zimny pistolet. W trakcie każdej przerwy w strzelaniu pistolet i ciasto muszą być w lodówce. Ciasto wyjmujemy małymi partiami, niewykorzystaną cześć szybko chowamy do lodówki.
2. Sucha blacha, niewyłożona papierem do pieczenia- tylko wtedy ciastka są w stanie przykleić się do jej powierzchni.
3. Pistolet trzeba przyłożyć do blachy i strzelić, podnieść go zdecydowanym ruchem, nieco obracając (taki ruch "ukręcający". Jeśli operacja się nie powiedzie, to w tym miejscu należy odtłuścić blachę ręcznikiem papierowym.
4. Trening czyni mistrza.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: