One shot, one.... cookie

atunia

Member
Kwi 3, 2005
3,187
0
36
ajaj @ 25 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=867765A mi ten pistolet cus nie dzialejszyn. Albo ja nie potrafie?
ja mam pistolet z Lidla, Bificośtam. I Sini, dzięki wielkie
anbetung.gif
za przepis. Jednak chyba ten pistolet z Lidla działa nieco inaczej, bo ciasteczka udały mi się gdy zrezygnowałam z chłodzenia w lodówce i przestałam próbować skręcać przy odrywaniu. Spadała mi cały czas ta końcówka dokręcana. A teraz mam ciasto wyrobione kiciem (więc masło się nie miało kiedy nagrzać) i strzelam przyciskając bardzo mocno pistolet, następnie podnoszę pionowo do góry i już mam ciasteczko
icon_smile.gif
. Idealne na jutrzejszy Dzień Babci i Dziadka w przedszkolu...

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
upiekłam, są pyszne mimo, że nie miałam masła i dałam margarynę!! bez żadnych dodatków korzennych, bo jakoś nie miałam ochoty na aromatyczne ( tylko c. wanilinowy)

ciastka_sini_ze_szprycy_009.jpg

podczas wyciskania pierwszego wsadu szpryca mi się zepsuła
icon_rolleyes.gif
i resztę wyciskałam ręcznie popychając ciasto różnymi sposobami, namęczyłam się ale chciałam szprycowe to mam
icon_biggrin.gif

Załączniki

• ciastka_sini_ze_szprycy_009.jpg
    ciastka_sini_ze_szprycy_009.jpg
    38.3 KB · Wyświetleń: 0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Wyglądają świetnie!

olutka74

Member
Kwi 20, 2010
3
0
0
Upiekłam, ale dałam modyfikacje:
1 szlanka maki i 1 szklanka mielonych orzechów
bardzo dobre, ale dla mnie troszke za słodnie, następnym razem dam mniej cukru.
Pieką się genialnie szybko
dziękuję bardzo
Olka

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Nie wyszły mi ze szprycy
icon_sad.gif
w szprycy odlatywał mi ten element ze wzorkiem. Chyba ciasto miałam za gęste..

ale dosypałam mąki odrobinkę, wywałkowałam i wycięłam foremkami. Rewelacja w smaku
icon_smile.gif

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Za mną pierwsza próba strzelania z pistoletu. Wykorzystalam ten przepis. Było trudniej niż się spodziewałam:). Moje ciasto wyszło chyba za gęste, nie chciala przejść przez membranę pistoletu. W związku z tym mam pytanie: czy szklanka z tego przepisu ma 250 czy 200ml?
Zalozyłam, że 250 i moje ciasto było dość suche, zwarte. Po schłodzeniu nie bylam w stanie odrywać kawałków, musiałam sobie pomagać nożem.
Mialam też problem z samym strzelaniem. Czy Wy rownież strzelając musicie uzywać tak dużo siły? Chwilami miałam wrażenie, że uszkodzę pistolet.

W końcu udało mi się wyprodukować ok 10 ładnych ciasteczek, reszta ciasta zaczeka do jutra w lodówce. Nie poddam się bo ciasteczka z Waszych zdjęć wyglądają ślicznie!

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Madziu, szklanka 250 ml. Pojęcia nie mam dlaczego Twoje ciasto wyszło tak twarde. Moje wychodzi zawsze bardzo miękkie. Czasem za miękkie.
Strzelając nie miałam problemów "siłowych".
Przykro mi, że nie wyszło. I nie wiem co Ci doradzić
icon_sad.gif
.

A tak w ogóle to wieki już ich nie piekłam. Chyba niebawem popełnię.

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
Dzisiaj zrobiłam ! Wyszły pyszne
icon_smile.gif
Połowę zrobiłam z dodatkiem kakao a połowę z dżemikiem. To była moja pierwsza próba z pistoletem ( dodajmy że kupiłam go w Netto za 10 zł ;pp) ale jestem zadowolona, nie wszystkie miały idealne kształty ale były wyśmienite i w sumie łatwo się je strzelało
icon_smile.gif

Dzięki za super przepis
icon_smile.gif

Załączniki

• 2.JPG
    2.JPG
    248.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy