- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
Wlaśnie jem, a że są pyszne, to sie przepisem dzielę
Składniki:
5 dag masła, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajo, 250 g mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/8 l mleka
Tłuszcz utrzeć z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto powinno być stosunkowo miękkie, ale nie kleiste, w razie potrzeby dosypać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, na posypanej mąka stolnicy. Szklanka wykrawać oponki, robiąc im dziurki w środkach kieliszkiem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (smalec, smalec+olej) z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
***
Środki wycięte kieliszkiem albo ponownie przerobić na ciasto, albo smażyć – wychodzą fajne minipączki.
Dużo lepsze oponki wychodzą robione ręcznie – z ciasta zrobic wałeczek turlając na stolnicy, ciąć i formować oponki. Wychodzą dużo puszystsze w środku i bardziej miękkie w konsystencji.
Nie czuć w ogóle proszku w smaku.
Składniki:
5 dag masła, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajo, 250 g mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/8 l mleka
Tłuszcz utrzeć z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto powinno być stosunkowo miękkie, ale nie kleiste, w razie potrzeby dosypać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, na posypanej mąka stolnicy. Szklanka wykrawać oponki, robiąc im dziurki w środkach kieliszkiem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (smalec, smalec+olej) z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
***
Środki wycięte kieliszkiem albo ponownie przerobić na ciasto, albo smażyć – wychodzą fajne minipączki.
Dużo lepsze oponki wychodzą robione ręcznie – z ciasta zrobic wałeczek turlając na stolnicy, ciąć i formować oponki. Wychodzą dużo puszystsze w środku i bardziej miękkie w konsystencji.
Nie czuć w ogóle proszku w smaku.