Ormiańska sałatka drobiowo -migdałowa

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,459
2,045
113
Ormiańska sałatka drobiowo -migdałowa

Nazywają to sałatka, chociaż mnie bardziej odpowiada określenie pasty lub smarowidła :)
Bardzo ją lubię, robię bardzo często, chociaż do atrakcyjnych wyglądem nie należy. Dlatego bardzo fajnie jest ją układać na kanapki :)
W wariancie oryginalnym jest gotowany kurzy biust, ale dla mnie jednak jest o wiele smaczniej z pieczonego lub smażonego kurczaka i wcale nie musi to być biust. Dowolny kawałek kurczaka lub to, co zostało się z upieczonego. Bardzo dobra tez udaje się z indyka.

Kurczak
Migdały
Jabłko
Spory pęczek kopru
Kwaśna śmietana
sol

Do malaksera wsypać migdały, rozdrobnić, następnie wlozyc mięso, tez rozdrobnić, byle nie za dużo, dodać duże obrane i starte na grubej tarce jabłko i posiekany koperek. Doprawić solą i kwaśną śmietaną. Trochę poczekać, by migdały zmiękły. Śmietana raczej z tłuściejszych, majo tez może być.

20250815_171155.jpg
 
Ostatnia edycja:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy