- Wrz 1, 2006
- 1,706
- 0
- 0
Tytułem wstępu - pokrzepiona myślą, że muffinek ponoć spierniczyć nie można, zrobiłam przegląd lodówki (w głowie) oraz szafek (tam zajrzałam). Spisywałam w trakcie, z myślą o potomności
jak również celem uniknięcia powtórki, gdyby udało mi się obalić teorię i wyprodukować Coś Bardzo Niejadalnego.
Składniki
Suche:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Mokre:
1 czubata łyżka masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
¾ szklanki mleka
1 jajko
Wkład:
50 gram suszonych bananów
dwie garście orzeszków ziemnych solonych
pół szklanki chipsów czekoladowych
4 krówki
Polewa:
5 krówek
kopiasta łyżka masła
Krówki w ilości sztuk czterech pokroić na 12 kawałków. Orzeszki i banany posiekać.
Wymieszać suche. Masła stopić i przestudzić, dodać resztę mokrych i wymieszać. Dodać mokre do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać cały wkład do ciasta i wymerdać. Nakładać łyżkę ciasta, kawałek krówki i przykryć łyżką ciasta.
Piec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Składniki polewy rozpuścić w mikrofali, polać przestygnięte muffinki. Nie wsadzać palucha, w płynną polewę - boli!
Muffinki są ciężkie, wilgotne, mocno pachną orzechami i rewelacyjnie kleją się do zębów.
Składniki
Suche:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Mokre:
1 czubata łyżka masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
¾ szklanki mleka
1 jajko
Wkład:
50 gram suszonych bananów
dwie garście orzeszków ziemnych solonych
pół szklanki chipsów czekoladowych
4 krówki
Polewa:
5 krówek
kopiasta łyżka masła
Krówki w ilości sztuk czterech pokroić na 12 kawałków. Orzeszki i banany posiekać.
Wymieszać suche. Masła stopić i przestudzić, dodać resztę mokrych i wymieszać. Dodać mokre do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać cały wkład do ciasta i wymerdać. Nakładać łyżkę ciasta, kawałek krówki i przykryć łyżką ciasta.
Piec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Składniki polewy rozpuścić w mikrofali, polać przestygnięte muffinki. Nie wsadzać palucha, w płynną polewę - boli!
Muffinki są ciężkie, wilgotne, mocno pachną orzechami i rewelacyjnie kleją się do zębów.