ORZECHOWIEC

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
DSC_0450.JPG

0,5 kg maki
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
2 lyzki miodu
1 lyzka sody
2 lyzki mleka


Make, cukier i margaryne posiekac nozem (jak kruche).
Dodac rozgrzany miod i sode rozpuszczona w letnim mleku.
Zagniesc ciasto i podzielic na 2 placki. Polozyc na wytluszczonych, posypanych blachach.

Masa orzechowa

10 dkg cukru
12 dkg masla
2 lyzki miodu
25 dkg grubo siekanych orzechow wloskich.

wszystko razem podgrzac i wylozyc na jeden z plackow.
Albo tak

DSC_0445.JPG

Piec ok 20 min. (mi sie mieszcza obie blachy razem)
Przelozyc gesciejszym niz zwykle budyniem.

Ciasto lepsze nastepnego dnia.
 

Załączniki

  • DSC_0445.JPG
    DSC_0445.JPG
    145.2 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC_0450.JPG
    DSC_0450.JPG
    96.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Aaaaaaa....
takie proste, ze zadnych pytan??

czy takie proste, ze nie ma co robic???

ciasto jest wspaniale. Nie jest suche ze wzgledu na budyn.
Bardzo ladnie pachnie, a na wierzchu ma chrupiaca skorupke ze skarmelizowanego cukru z maslem.

to ze szybko sie robi to chyba tylko zasluga.

U mnie juz w stalym repertuarze, tylko budynie dopracowuje, bo dla Kubka nie z torebki - bezmleczne.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
no to ja zapytam:

1.co to znaczy polozyc placki na blachach? czy rozwalkowac, jesli tak to na jaki rozmiar? czy placki najpierw piec?
2.ile budyniu zrobic?
3.co zrobic z drugim plackiem? czy to znaczy ze wychodza dwa placki?
bo potem w przepisie naraz piszesz o dwoch blachach

to narazie tyle <!--emoid:wink:--><!--endemo--> a orzechowca lubie bardzo i moze by go tak na swieta <!--emoid:gruebel:--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Majka

Member
Sty 22, 2005
205
0
0
Ja upieke orzechowca na swieta.Mam pytania
1.Czy budyn nakladam na placek po wyjeciu go z piekarnika jezeli tak to na ktory?
na ten bez masy orzechowej.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja ciasta nie walkuje (powod bardzo prozaiczny - brak walka) tylko rwe na kawalki i rozplaszczonym wyklejam blache.

Zeby nie piec 2 razy uzywam dwoch blach (23x35 kazda).
Na jednej piecze sie spod, a na drugiej ciasto z orzechami, ktore bedzie tworzylo chrupiaca skorupke karmelowo-orzechowa.

Budyn na srodeczek. Na spod, pod wierzch. :dump:

zrobilam 2 szklanki. ALe musi byc gesty.
NIestety ja eksperymentuje z mlekiem sojowym i nie wiem jak to wyglada z regularnym budyniem z torebki, ale mysle, ze mozna tez uzyc kazdego sprawdzonego, ulubionego kremu.

dlugo nie bylo odpowiedzi, ale takie to moje zagladanie tutaj :oops:
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
icon_mrgreen.gif

Dlugo nie bylo odpowiedzi
icon_lol.gif


Po baardzo dlugiej przerwie upieklam na swieta i dodaje zdjecia. Na jednej blasze, bo dwie juz mi nie wchodza do piekarnika. Z kremem Hichotki. Buba uwielbia, Kuba woli tarte cytrynowa


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy