Oszukaniec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dlaczego oszukaniec? Bo ma oszukaną masę "serową" .

oszuk3.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 3 szklanki mąki tortowej
* 5 żółtek (ja miałam duże jaja)
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 250 g margaryny lub masła (schłodzone)
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

* użyłam gotowej masy makowej, waga 900g

Masa "serowa"

* 2 opakowania jogurtu bałkańskiego, każdy o wadze 340 g
* 330 g kwaśnej śmietany (22% tłuszczu)
* 200 g wiórek kokosowych (użyłam takich drobnych wiórek)
* 5 białek (ja miałam 7 białek)
* skórka i sok z 1/2 cytryny
* 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru
* 1 opakowanie budyniu waniliowego

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier puder wraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia - wymieszać, a następnie posiekać z margaryną/masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto (ja wszystko robiłam w moim pomocniku. Wrzuciłam do michy mąkę z sypkimi dodatkami oraz margarynę. Kręciło się gdzieś ok. 2-3 minut i potem dodawałam po 1 żółtku. Po dodaniu ostatniego, jeszcze tylko ze 4 obroty i ciasto gotowe)
Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na kilka minut do zamrażarki.

Ciasto pieczemy w brytfance 24 x 36 (wychodzi pełniutka, więc można wziąć odrobinę większą )
Blachę wykładamy papierem i na dno , ścieramy na tarce jedną część ciasta z zamrażarki. Delikatnie (bardzo) uklepujemy ciasto dłonią

Na ciasto wykładamy równą warstwą, masę makową (z wrodzonego lenistwa używam gotowej)

Masa "serowa": do miski (musi być duża miska) włożyć jogurty i śmietanę. Dodać wiórki kokosowe, sok i otartą skórkę z cytryny oraz budyń. Całość wymieszać (to robię łyżką). Z białek i szczypty soli, ubić pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Włożyć pianę do masy "serowej" i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć masę "serową" na masę makową i wyrównać.

Na masę "serową" ścieramy drugą część ciasta z zamrażalnika.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, z ustawionym na dnie naczyniem napełnionym wodą. Wstawić ciasto do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Gdzieś w połowie pieczenia podniosłam temperaturę do 175 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut.
Po zakończeniu pieczenia, nie otwieramy piekarnika, lecz zostawiamy ciasto na ok. 1/2 godziny. Dopiero wtedy uchylamy piekarnik i zostawiamy do pełnego wystudzenia. (ja piekłam wieczorem i zostawiłam ciasto w uchylonym piekarniku, na całą noc. )
Teraz przekładamy z brytfanny na deseczkę.

Po "próbie" generalnej jednego kawałeczka, zjadłam od razu cały pasek z szerokości ciasta
icon_redface.gif
Masa z jogurtów do złudzenia (w wyglądzie i w smaku) przypomina puszystą masę serową

oszuk4.JPG

Zrobiłam zdjęcie z brytfanką , aby można było zobaczyć jak wysokie jest ciasto. W piekarniku wyrosło sporo ponad brytfannę, ale po wystudzeniu jest równe z nią

oszuk5.JPG
 

Załączniki

  • oszuk3.JPG
    oszuk3.JPG
    81.3 KB · Wyświetleń: 1
  • oszuk4.JPG
    oszuk4.JPG
    81.8 KB · Wyświetleń: 1
  • oszuk5.JPG
    oszuk5.JPG
    91.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Eklerek @ 18 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901574Ciekawie się zapowiada ta masa serowa . muszę kiedyś wypróbować. Ale jest taka bardziej wilgotna, czy piankowa?
icon_mrgreen.gif
Na pewno nie jest to struktura piankowa. Smakuje jak delikatny sernik (a właściwie to seromakowiec) i ma strukturę puszystego i wilgotnego sernika. Samo ciasto jest super kruche. Nam bardzo posmakowało. Moi siostrzeńcy, którzy: jedno z nich nie lubi serników a drugie makowców, zjedli na dzień dobry, bez mała połowę porcji
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Eklerek @ 18 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901667Skoro smakuje jak seromakowiec (kocham!), to zapisuję sobie.
icon_mrgreen.gif
abbra @ 18 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901793Faktycznie oszukaniec !
Krysiu, gdybyś powiedziała , że to sernik, to bym uwierzyła bez zastrzeżeń ;)
Wszyscy się nabierają, że to seromakowiec. I podziwiają, że ser jest taki puszysty a nie zbity
icon_mrgreen.gif
Najlepszy numer to dała moja teściowa: Stwierdziła, że ona wie co je i to jest na pewno ser tylko ja nie wiem co tam dałam
icon_mrgreen.gif
 

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
Właśnie piekę Twojego oszukańca Krysiu , wyłaczyłam górna grzałke bo ta posypka już mi sie za bardzo zaczeła przypiekac, dam znac jak wyszło.
 

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
Kochani ciasto jest naprawde super masa z jogurtów bałkanskich jest idealna niczym masa z sera . a ten smak ta posypka u góry... hm niebo w gębie)
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Robiłam go na sylwestra
icon_smile.gif
Przepyszny, cała blaszka poszła w mig
icon_smile.gif
POLECAM !!!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,801
4,858
113
Zrobiłam wczoraj i jestem bardzo pod wrażeniem.
icon_mrgreen.gif
Ciasto kruche rewelacyjne, nie często mi takie wychodzi, masa ciekawa i nieskomplikowana, całość niebanalna i pyszna.
Krysiu, dzięki za przepis.
bussi.gif
Nie wymagaj zdjęcia, bo choć zrobić mogę, to za efekty fotograficzne nie ręczę. Co Ci będę psuła wątek.
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Buka, ogromnie się cieszę, że przypadło Ci go gustu to ciasto. Mnie i mojej rodzinie też bardzo ono smakuje. A jest takie nieskomplikowane w robocie, że aż chce się je robić
icon_wink.gif
. Zdjęcia nie wymagam i to wcale nie w trosce o wątek
icon_razz.gif
. Dla mnie ważniejsza jest Twoja opinia
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Gdzie ja widziałam jogurty bałkańskie....
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
basiau @ 7 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=929315W spożywczym
icon_mrgreen.gif

Dopiero w trzecim sklepie udało mi się kupić masę makową
cheers.gif

Znaczy się Krystyno - dzięki Tobie i Twoim apetycznym wypiekom moje postanowienia biorą w łeb.
Czy naprawdę musi upłynąć tak długi czas od upieczenia do degustacji?
O, jaka mądra, bo prawie w Warszawie mieszka! U siebie nawet nie próbuję pytać o to, czego sama w sklepie nie widzę, bo rózne reakcje można zauważyć, nie zawsze przyjazne. Ale poszukam, masa makowa nadal jest dostępna w Biedronce.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dziewczyny, to ja Was pogodzę. Zamiast jogurtu, można dać gęstą śmietanę np. 18%. A tę, to chyba dostanie się już w prawie każdym spożywczym.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy