Oszukaniec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
basiau @ 7 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=929347Ciasto siedzi w piecu
dance.gif
Ależ Ty szybka
lecker.gif
Ale i ciasto też nie wymaga dużo pracy

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Jak najbardziej nie wina kiciusia. Wpadło mi trochę żółtka, ale kiedyś już udało mi się pomimo tego ubić doskonałą pianę, a teraz klapa.

To mój oszukaniec, i coś, kurka, dół się nie dopiekł. Mam chyba problem z dolną grzałką, bo to kolejny placek z bladym spodem.
Samo ciasto bardzo smaczne, kwaskowość masy jogurtowo-śmietanowej doskonale przełamuje słodycz masy makowej.
Opiekunka Nataszy też była pewna, że to białe na cieście to ser
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Basiau, ślicznie Ci wyrósł.
Spód faktycznie jakiś jaśniejszy. Ale ja mam podobnie w moim piekarnika, po wymianie grzałki. Wcześniejsza, oryginalna miała 1500W. Ta nowa ma 1300W. No i teraz kombinuję w trakcie pieczenia, żeby spód był dopieczony. Latam do kuchni i przestawiam programator. Najpierw góra-dól, potem sam dół i na koniec góra-dół.

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Piekę to ciasto, ale jak na razie to ja się oszukałam. Byłam stuprocentowo pewna,że mam puszkę maku, no BYŁ przecie, ale ni ma. I co, zimno, ciemno, a miałam dygać do sklepu (i jeszcze głowa mnie boli). Dobra, to zrobiłam bez masy makowej, będzie sernik bez maku (no, mam taką nadzieję, bo degustacja uczciwie dopiero jutro).

arya15

Member
Gru 19, 2008
13
0
0
ciasto rzeczywiście świetne! wychodzi dokładnie tak, jak na zdjęciach. Ja również piekłam góra-dół, dół, góra-dół. dzieki temu ciasto na wierzchu się nie spiecze zbyt mocno. Aha, i piekłam 60 min (czyli o 15 min. krócej)
lecker.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
olcieek @ 22 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=935696Krysiu a kokos jest konieczny ?
Można by było dodać coś innego w zamian ?
kurcze, zawsze robiłam z wiórkami kokosowymi więc nie mam pojęcia jak to może być bez wiórek. Kiedyś piekłam serniki z jogurtu (to podobne składniki jak w tej "masie serowej"), smaczne one były bardzo, tylko mi strasznie opadały zawsze. Tu masa mi nie opada. No, może ocupinkę.
A wiórki staram się kupować takie jak najdrobniejsze, żeby ich nie wyczuwać w masie

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
też piekłam wielokrotnie sernik z jogurtu, ale on rzeczywiście jest b. delikatny.
w sumie zawsze mogę je jeszcze dodatkowo przez maszynkę przepuścić te wiórki ;)
czaję się na to ciacho już od początku i mam zamiar zrobić jak wrócę do domu <uch sesja jeszcze przede mną .. >, a tata nie lubi wiórków, bo mu 'w zęby wchodzą&quot;.
jak zmielę, to nie poczuje ;)
dzięki za odp
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
właśnie miałam Ci zaproponować, abyś troszkę je zmieliła (ale nie za dużo). Wiórki nie są bardzo wyczuwalne w tej masie. W trakcie pieczenia miękną, bo nasiąkają śmietaną czy jogurtem. I zupełnie inaczej wtedy smakują

arya15

Member
Gru 19, 2008
13
0
0
Trochę jednak w smaku te wiórki czuć. I rzeczywiście &quot;wchodzą w zęby&quot;. Ja też się zastanawiałam nad upieczeniem tego ciasta bez wiórków i następnym razem zamiast nich dam drugi budyń. O efektach poinformuję
icon_lol.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy