Owca poleca orzechowiec

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Owce polecają orzechowiec :mrgreen: Przepis mojej koleżanki Sajko-Iwonki. Marcelina przymusiła mnie do wstawienia 8)

Orzechowiec

Ciasto:
50 dkg mąki
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
3 łyzki czubate miodu
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sody (lub proszku do pieczenia)

Do garnka nalac mleko, gotując rozpuscić w nim miód. Makę wysypać do miski dużej, margaryne posiekac nozem dodac do maki razem z jajkami, cukrem i sodą, wlac roztopiony w mleku miód, zagnieśc ciasto, włożyc na chwilke do lodówki. w tym czasie robimy masę orzechową.

Masa orzechowa:
30-40 dkg łuskanych orzechów włoskich (mozna dodac trochę obranych migdałów i orzechów laskowych)
3 łyzki czubate miodu
10 dkg cukru
100 g margaryny

W garnku rozpuscic margaryne, dodac miód i cukier jak sie rozpuści wsypujemy przebrane orzechy i chwilke gotujemy.

Dzielimy ciasto na 3 części, wykładamy srednia blaszkę papierem (akurat w tym przypadku papier jest bardzoe przydatny, bo można później spokojnie wykładać placki) 2 części pieczemy każdą osobno przez 20 minut (aż będzie brązowa) na środkowym poziomie w temp 200 st C.
3 cześć pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy i wykładamy na nią masę orzechową i pieczemy jeszce przez 10 minut (mozna zmniejszyc temp do 180 st C zeby sie nie spaliły orzechy).
Czekamy aż placki ostygna. w tym czasie robimy masę budyniową.

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
100 g margaryny
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej

1 szklankę mleka gotujemy razem z cukremi i cukrem waniliowym. W 2 szklance mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczana i pszenna. Wlewamy powoli do gotujacej sie drugiej cześci mleka. (czyli robimy budyń). Chwilke jeszce gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ucieramy mikserem margarynę, dodajemy powoli ostygnięty budyń. I mieszamy chwilke.

Przekładamy placki masa budyniową, na górę dając placek z masą orzechową. Lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczkąi czekamy do następnego dnia, bo wtedy jest ciasto najlepsze.

a oto fotka:

orzechowiec1.jpg

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
to ciasto jest rzeczywiscie pyszne! jest jeszcze lepsze jak upieczemy dwa placki z masa orzechowa

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Przepis Owieczkowej koleżanki na tego typu ciasto jest najlepszy ze wszystkich do tej pory wybróbowanych przeze mnie. Wierzcie mi bo piekłam z wielu przepisów takie ciasto, ten jest najlepdzy Polecam bo warto.

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
owieczko to ciacho jest bardzo dobre , miodzio ,
anbetung.gif

-bratowa ''ata''- juz robila je kilka razy

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jean
icon_eek.gif
toż to cudo nie ciasto! PIĘKNE!
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy