Owce polecają orzechowiec
Przepis mojej koleżanki Sajko-Iwonki. Marcelina przymusiła mnie do wstawienia 8)
Orzechowiec
Ciasto:
50 dkg mąki
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
3 łyzki czubate miodu
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sody (lub proszku do pieczenia)
Do garnka nalac mleko, gotując rozpuscić w nim miód. Makę wysypać do miski dużej, margaryne posiekac nozem dodac do maki razem z jajkami, cukrem i sodą, wlac roztopiony w mleku miód, zagnieśc ciasto, włożyc na chwilke do lodówki. w tym czasie robimy masę orzechową.
Masa orzechowa:
30-40 dkg łuskanych orzechów włoskich (mozna dodac trochę obranych migdałów i orzechów laskowych)
3 łyzki czubate miodu
10 dkg cukru
100 g margaryny
W garnku rozpuscic margaryne, dodac miód i cukier jak sie rozpuści wsypujemy przebrane orzechy i chwilke gotujemy.
Dzielimy ciasto na 3 części, wykładamy srednia blaszkę papierem (akurat w tym przypadku papier jest bardzoe przydatny, bo można później spokojnie wykładać placki) 2 części pieczemy każdą osobno przez 20 minut (aż będzie brązowa) na środkowym poziomie w temp 200 st C.
3 cześć pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy i wykładamy na nią masę orzechową i pieczemy jeszce przez 10 minut (mozna zmniejszyc temp do 180 st C zeby sie nie spaliły orzechy).
Czekamy aż placki ostygna. w tym czasie robimy masę budyniową.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
100 g margaryny
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
1 szklankę mleka gotujemy razem z cukremi i cukrem waniliowym. W 2 szklance mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczana i pszenna. Wlewamy powoli do gotujacej sie drugiej cześci mleka. (czyli robimy budyń). Chwilke jeszce gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ucieramy mikserem margarynę, dodajemy powoli ostygnięty budyń. I mieszamy chwilke.
Przekładamy placki masa budyniową, na górę dając placek z masą orzechową. Lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczkąi czekamy do następnego dnia, bo wtedy jest ciasto najlepsze.
a oto fotka:
Orzechowiec
Ciasto:
50 dkg mąki
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
3 łyzki czubate miodu
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sody (lub proszku do pieczenia)
Do garnka nalac mleko, gotując rozpuscić w nim miód. Makę wysypać do miski dużej, margaryne posiekac nozem dodac do maki razem z jajkami, cukrem i sodą, wlac roztopiony w mleku miód, zagnieśc ciasto, włożyc na chwilke do lodówki. w tym czasie robimy masę orzechową.
Masa orzechowa:
30-40 dkg łuskanych orzechów włoskich (mozna dodac trochę obranych migdałów i orzechów laskowych)
3 łyzki czubate miodu
10 dkg cukru
100 g margaryny
W garnku rozpuscic margaryne, dodac miód i cukier jak sie rozpuści wsypujemy przebrane orzechy i chwilke gotujemy.
Dzielimy ciasto na 3 części, wykładamy srednia blaszkę papierem (akurat w tym przypadku papier jest bardzoe przydatny, bo można później spokojnie wykładać placki) 2 części pieczemy każdą osobno przez 20 minut (aż będzie brązowa) na środkowym poziomie w temp 200 st C.
3 cześć pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy i wykładamy na nią masę orzechową i pieczemy jeszce przez 10 minut (mozna zmniejszyc temp do 180 st C zeby sie nie spaliły orzechy).
Czekamy aż placki ostygna. w tym czasie robimy masę budyniową.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
100 g margaryny
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
1 szklankę mleka gotujemy razem z cukremi i cukrem waniliowym. W 2 szklance mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczana i pszenna. Wlewamy powoli do gotujacej sie drugiej cześci mleka. (czyli robimy budyń). Chwilke jeszce gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ucieramy mikserem margarynę, dodajemy powoli ostygnięty budyń. I mieszamy chwilke.
Przekładamy placki masa budyniową, na górę dając placek z masą orzechową. Lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczkąi czekamy do następnego dnia, bo wtedy jest ciasto najlepsze.
a oto fotka:
