Owoce w cieście rumowym

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Przepis zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Robię te owoce, jak mam ochotę na coś szybkiego na słodko. Dla mnie ma jeszcze te zaletę, że mogę zrobić tylko tyle, ile ja sama zjem i nie muszę się męczyć z dojadaniem na siłę dużego wypieku. No, chyba że zapraszam gości, ale wtedy to co innego, chociaż gościom też już podawałam te owoce i spotkały się z dużym uznaniem.

Składniki
1/2 puszki ananasa
1/2 puszki brzoskwiń
1/4 l mleka
2 likierowe kieliszki rumu
8 czubatych łyżek mąki
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
odrobina soli
masło i olej do smażenia

Mleko mieszam z rumem, solą i cukrem, mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i szybko mieszam z przygotowanym mlekiem, dodaję 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszam wszystkie składniki ciasta. Ananasy i brzoskwinie dokładnie osączam (właściwie od tego zaczynam pracę) i osuszam np. ściereczką. Na niezbyt dużej patelni, żeby łatwiej było kontrolować smażenie, rozgrzewam mieszankę masła z olejem tak, by pokrywała dno patelni mniej więcej na 1 cm i za pomocą widelca zanurzam owoce w cieście, a następnie smażę na rumiano z dwóch stron na gorącym, lecz nie palącym, tłuszczu. Podaję posypane cukrem z cynamonem lub cukrem waniliowym. W oryginalnym przepisie jest jeszcze inna wersja podawania tych owoców, a mianowicie zrobienie sosu z soku z ananasów i brzoskwiń, który doprawia się mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Sos ten przed podaniem należy oziębić w lodówce i ewentualnie wymieszać z czerwoną marmoladą oraz doprawić rumem i sokiem z cytryny. Ja preferuję wersję z cukrem, ale może ktoś woli z sosem. Składniki podane są dla 4 osób, ja najczęściej robię to z połowy tej porcji.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Bardzo smaczne, a w zasadzie podobne robię https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22628
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Rzeczywiście, przepisy podobne są do siebie. Ja spróbuję zrobić ten Twój, bo jest prostszy w wykonaniu, a dla mnie samej im mniej pracy, tym lepiej. Tobie natomiast sugeruję dodanie brzoskwiń, które mają niepowtarzalny, soczysty smak. Dziękuję, że się odezwałaś.
wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Pomysł z brzoskwiniami bardzo mi się podoba, lubię brzoskwinie i na pewno wypróbuję
icon_smile.gif

A banany w cieście lubisz?
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Widzisz, ja dosyć słabo widzę i dopiero teraz zauważyłam zmianę koloru w Twoim poście i gotowy przepis. Oczywiście, że spróbuję, bo interesuje mnie wszystko, gdzie mogę eksperymentować ilościowo (singel). A z bananami jeszcze nic nie robiłam, oprócz
ragout wieprzowego z bananami
które ma niewielkie powodzenie, choć przepis wykorzystywałam wielokrotnie. Ale to inna bajka, zupełnie niesłodka. Żeby było śmieszniej taki sam post jak ten wpisałam przy Twoim przepisie na banany w cieście. Po prostu otworzyłam przepis i zapomniałam go zamknąć przed pisaniem. Zdarza się. Dzięki za przepis
wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Ja tez lubię eksperymenty. Z bananami robię jeszcze kurczaka https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25483 choć to już nie słodkie.
Lubię połączenia mięsno-owocowe, sporo moich przepisów je zawiera, bardzo smaczny jest pomarańczowy kurczak Kermidt (polecam) https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22037 , pyszny także w wersji z dżemem brzoskwiniowym.
Ja robię porcje 2-osobowe i przyznam, ze takie gotowanie najbardziej lubię. Kameralne, nie "przemysłowe". Nie lubię np. stania 2 godziny przy samym smażeniu naleśników, jak mi się to kiedyś trafiło. Wtedy gotowanie traci dla mnie nutę "twórczą"
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasta79

Member
Sty 29, 2009
74
0
0
Robiłam i właśnie skończyłam jeść
mniam.gif
PYCHA!!! zrobiłam z sosem i jak dla mnie bąba
daumen.gif
nawet moje dziecko, które nie znosi innych owoców tylko jabłka i banany zjadło ze smakiem!! co dla mnie było prawdziwym szokiem
icon_eek.gif
napewno powtorzę
lecker.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Cieszę się, że Ci smakowało, a jeszcze bardziej, że doceniło to dziecko. Przepis łatwy i bardzo dobry.
Powodzenia przy następnych razach
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy