Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Chodzi mi o dziecięcy trampek na tort z okazji chrzcin ;-)ten z twojego linku wykorzystuję do robenia korków piłkarskich ;-)Znalazłam na forum kilka pieknych tortów na chcrzciny z trampkami,ale żadnej informacji jak można je wykonać.Zaczynam swoją przygodę z masą cukrową i dopiero raczkuję
icon_wink.gif
 

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Super dzięki,przyda się na pewno.Na razie jeszcze ćwiczę nad gładkością mojej masy cukrowej bo trochę z tym kuleje,ale myslę,że z czasem będzie lepiej ;-)Mam nadzieję,że niebawem pochwalę się swoim pierwszym dziełem
icon_wink.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Karolina mam ten tutorial ale nie moge go skopiowac. Powiem Ci gdzie go znajdziesz: wejdz na cakecentral, zjedz na dol na tutorials, kliknij i tam juz musisz szukac. jest fajnie wszystko rozrysowane do wyciecia i pozniej pokazane jak wygladaja zrobione.
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Karolina794 @ 16 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401719Chodzi mi o dziecięcy trampek na tort z okazji chrzcin ;-)ten z twojego linku wykorzystuję do robenia korków piłkarskich ;-)Znalazłam na forum kilka pieknych tortów na chcrzciny z trampkami,ale żadnej informacji jak można je wykonać.Zaczynam swoją przygodę z masą cukrową i dopiero raczkuję
icon_wink.gif
 

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Zdjęcie0199.jpg Zdjęcie0200.jpg


Oto moje pierwsze próbne wypocone trampki
icon_wink.gif
)))Bądźcie łaskawi,aczkolwiek one na torcie się nie znajdą,postaram się zrobić drugie.Trochę pęka mi masa cukrowa po wyschnięciu ;-(
 

Załączniki

  • Zdjęcie0200.jpg
    Zdjęcie0200.jpg
    412.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdjęcie0199.jpg
    Zdjęcie0199.jpg
    545.8 KB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Oto moje pierwsze próbne wypocone trampki
icon_wink.gif
)))Bądźcie łaskawi,aczkolwiek one na torcie się nie znajdą,postaram się zrobić drugie.Trochę pęka mi masa cukrowa po wyschnięciu ;-(
[/quote]

Karolina;
Bardzo ladne snikersiki
anbetung.gif
Gratuluje
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
kwiaty, kwiaty z masy cukrowej

wink.gif
Z jakiej masy cukrowej robicie kwiaty ,ja mam przepis na masę z kotlet.tv.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Marta12 @ 25 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424235kwiaty, kwiaty z masy cukrowej

wink.gif
Z jakiej masy cukrowej robicie kwiaty ,ja mam przepis na masę z kotlet.tv.
Marta ja w sumie zaczynam , jako początkująca mogę się wypowiedzieć o trzech masach jakie wypróbowałam
I - masa była z masłem od Cinka PRZEPIS , nie jest biała dobra do kolorowych dekoracji plastyczna choć jak dla mnie na kwiatach zbyt ciężka długo schnie, uczyłam się na niej kwiatków

II- masa to ta z kotlet.tv STRONA, biała, bardzo szybko schnie miałam duże problemy z robieniem płatków bardzo krucha , wykorzystałam ją do większych elementów "konstrukcyjnych" właśnie ze względu na twardośc i szybkie wysychanie. Dobrze się skleja lukrem lub samą wodą .

III- masa to nazwana "Masą Vanilki" PRZEPIS
icon_smile.gif
jest bardzo plastyczna dobrze sie z niej lepi kwiatki nawet te delikatne, (np płatki jak troszkę stwardnieją czekając na swoją kolej,wystarczy potrzymać w dloni i już miekną) , przykryta folią czy wilgotną ściereczką nie obsycha. przechowywana długo może być podgrzana w mikrofali na kilka sekund (3-5'') Jak stwardnieje też . Jest czysto biała. Choć jest z tych trzech najtrudniejsza do zrobienia trzeba dobrze pilnować by nie przegrzać żelatyny bo wychodzi "glut"
rofl.gif


podsypywać mąką ziemniaczaną
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Kwiatki:
Wycinam, "przejeżdżam" kulką od brzegu płatka do środka nadając kształt. Układam w foremce po czekoladkach.
IMG_0274.JPG
Z rozwałkowanej masy wycinam pasek, robię w poprzek nacięcia i układam w środku kwiatka
IMG_0275.JPG
Robię tak 2 rzędy "pręcików" i delikatnie podnoszę końcówki żeby nie były "przyklepane" np. wykałaczką.
IMG_0276.JPG
Do środka robie niewielka kulkę i twardym pędzelkiem "dźgam" nadając jej strukturę i robiąc delikatnie wklęśnięty środek
IMG_0277.JPG
Zostawiam do wysuszenia
 

Załączniki

  • IMG_0274.JPG
    IMG_0274.JPG
    122 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0275.JPG
    IMG_0275.JPG
    99.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0276.JPG
    IMG_0276.JPG
    113.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0277.JPG
    IMG_0277.JPG
    103.6 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
wielka jesteś kobieto!!! dziękuję ja, bo to fotoinstrukcja dla idioto-odpornych. wreszcie zrobię użytek z foremek gerberowych.
icon_smile.gif
 

mysia26

Member
Maj 23, 2013
12
0
0
Jo_anna1
Witam jestem nowa więc moje pyt.mogą być trochę głupie-ta masa to masa cukrowa?chodzi mi o to że mam za sobą 5 tortów więc dopiero początek,ale mam problem właśnie z "Przejeżdżaniem" kulką po płatkach ,albo zrobie dziurę,albo masa wcale nie chce się rozwałkować.
Może podpowiecie o co chodzi tzn.jakie błędy popełniam
Dziękuję za odp.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Mysia, tak to masa cukrowa z przepisu Dorotaxx z niewielkimi modyfikacjami. Myślę, że kwestia jest po prostu "wyczucia" masy, trzeba troszeczkę poeksperymentować. Czasami okazuje się że istotne są rzeczy na które nie zwracamy uwagi.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy