Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
JAM Na jakim rozmiarze drucika robisz róże? Ja zakupiłam 28 i trochę te róże mi leciały więc robiłam na wykałaczkach i tylko listki zrobiłam na nich a potem dodałam do róż
icon_biggrin.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
22 jest napisane ale i róże niewielkie a masa CMC jest wyjątkowo cieniutka

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
JAM @ 2 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1438495Teraz z masy z CMC ... serio serio ( robione na zapas )
JAM, a jaką konsystencję ma ta masa z cmc u Ciebie? Bo u mnie taka guma twarda, trudno mi z nią coś zrobić. Wydaje mi się zbyt zbita, ale może taka ma być??

I jeszcze: czy ona zasycha? Kwiaty moje są nadal "gumowe" a chciałabym by były twarde

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ola_wroclaw @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439079JAM, a jaką konsystencję ma ta masa z cmc u Ciebie? Bo u mnie taka guma twarda, trudno mi z nią coś zrobić. Wydaje mi się zbyt zbita, ale może taka ma być??

I jeszcze: czy ona zasycha? Kwiaty moje są nadal "gumowe" a chciałabym by były twarde
Ola ja nie dodaje tyle cukru co jest z przepisie bo wtedy rzeczywiście każda masa wychodzi mi za twarda. Jak trzyma się kupy
icon_smile.gif
a jeszcze ciut klei do rąk to już dla mnie jest gotowa. Za każdym wyrobieniem przecież, podsypujemy mąkę więc dojdzie do siebie w trakcie. Tak więc masa jest jak guma do żucia co pokazałam na zdjęciu wcześniej https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1438556. Są tam też kwiatki, chciałam zaznaczyć jakie mają delikatne i cieniutkie płatki niestety na zdjęciu tego nie widać. Jak są takie cieniutkie podsychają około 10-15min w tym czasie jeszcze poprawiam, po godzinie są twarde.
Swoją CMC mieszam ze zwykłą masą w zależności od potrzeb (do kwiatów 2xCMC 1xZwykła). Do wyłożenia tortu tylko zwykła masa, bo tą z CMC traktuje jako niejadalną. Dziś zrobiłam dzidziusia, obfotografowałam cały proces. Walczę by wkleić relacje,ale się nie mieści
icon_razz.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
JAM @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439186Swoją CMC mieszam ze zwykłą masą w zależności od potrzeb (do kwiatów 2xCMC 1xZwykła). Do wyłożenia tortu tylko zwykła masa, bo tą z CMC traktuje jako niejadalną. Dziś zrobiłam dzidziusia, obfotografowałam cały proces. Walczę by wkleić relacje,ale się nie mieści
icon_razz.gif
Musisz najpierw zmniejszyć zdjęcia i dopiero wstawiać
Słodka dziecina
daumen.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
W przypadku wklejania wielu zdjęć nie ma innej mozliwości - patrz wątki ze zdjęciami z podróży. Wklejaj w kilku postach spokojnie
daumen.gif

Dzidziol bombowy
daumen.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
EDIT: wklejam
icon_razz.gif

Z kuli z małą ilością CMC(koniecznie inaczej zbyt szybko schnie masa) wytłaczam przez środek wgłębienie, potem w dół. Mam czoło policzki.poprawiam oczodoły małą kulką. Potem szpikulcem (wykałaczka itp.) wykuwam nosek od oczu w dół. Potem w połowie policzków wydrążam dziurki noska i podnoszę lekko masę do góry. Usteczka, najpierw dookoła, potem formuje lekko nawilżając. Na koniec broda. Pod bródką odcinam "fałdę tłuszczową"
icon_razz.gif
i doklejam powieki. By były w miarę naturalne, delikatnie dookoła dociskam je. Pilnuje cały czas by głowa nie straciła kształtu, daje do wyschnięcia.
Rączka.... Odciąć ,uformować paluszki, zawinąć do spodu. Uformować biceps
icon_razz.gif
. Przyozdobić.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Nóżki..... Dwa jednakowe kawałki , uformować stopę , paluszki(wyciskając je automatycznie stópka się spłaszcza), zawinąć i do suszenia.
Przygotowałam falbanki do przykrycia nóżek.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Sukienka, 2/3 długosci ciała. uformować pośladki i zagięcie kolan. Od spodu wydrążyć dziurę a rant sukienki uformować w ładne falbanki. Przygotować czepek dla dzidziusia, przyozdobić. Całość skleić na kocyku, maskując niedociągnięcia
zahnlos.gif
nóżki obłożyć falbankami. Zrobić dzienny makijaż i dzidziuś gotowy. Czas około 2 godziny
icon_razz.gif

Ps. wklejałam co 2-3 zdjęcie

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Dzięki JAM kiedyś się przyda
wink.gif

Zrobiłas to tak szczegółowo że nawet początkujący da radę zrobić.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy