Pączki Janeczki

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
1 kg mąki
1 kg ziemniaków ugotowanych, ciepłych, przepuszczonych przez praskę
10 jajek
10 dag drożdży
1 szkl. cukru
1 kostka masła extra
1 kieliszek spirytusu
tłuszcz do smażenia,
W oryginalnym przepisie robi się co następuje:
do ciepłych ziemniaków wrzucamy masło, żeby sie rozpuściło. Drożdże rozcieramy z 1 lyżką cukru i wrzucamy do ziemniaków. ŻÓŁtka ucieramy z cukrem, dodajemy ziemniaki z masłem rozpuszczonym i dosypując makę zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy 4 białka ubite na sztywno, spirytus i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ja zrobiłam z połowy porcji, użyłam tylko żółtek, zamiast piany z białek dodałam "na oko" mleka, żeby ciasto było luźne i sprężyste. Szybko mi urosło. Na wysmarowany oliwą blat wyłożyłam ciasto, rozciągnęłam rękami, wykrawałam raczej małą szklanką krążki, przekładałam na oprószona mąką tacę, przykryłam ściereczką jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałam sobie nadzienie (nadziewałam po usmażeniu). Czekodżem ze sliwek przetarłam przez sito, żeby mi się końcówka do nabijania nie zatykała. Podobnie zrobiłam z dżemem wiśniowym, dodałam do zmieszanych nieco rumu, podnosi to zawsze aromat konfitur. Rozgrzałam w rondlu smalec (zawsze smażyłam na oleju, ale p. janeczka zabroniła i kazała uzyć smalcu) - 1 kg. Smażyłam po 4 sztuki, odkładałam na tacę wyłozoną ręcznikiem papierowym do odsączenia i od razu posypywałam cukrem pudrem. Moi chłopcy nie lubia lukru, więc mam z głowy. Kiedynieco przestygły, ale były jeszcze ciepłe, szpryca nadziałam przygotowaną marmoladę, i patrzyłam, jak ze smakiem moje łasuchy wcinaja pączki.
Czego i Tobie Jean zyczę. smacznego

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Z ziemniakami?
gruebel_2.gif
Brzmi ciekawie. Kiedys spotkałam sie juz z takim przepisem, ale nie odwazyłam sie spróbować...
A co daja te ziemniaki? Sa bardziej wilgotne, bardziej pulchne, chłona mniej tłuszczu, czy to tylko wariacja na temat?

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A pizza z ziemniakami też jest dla wtajemniczonych?
icon_wink.gif

Te ziemniaki to lżejsza forma mąki. Zamiast mąki ziemniaczanej... Chyba..
gruebel_2.gif

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Nie zastanawiałam się nawet, co daja ziemniaki, ale często robiłam swego czasu normalne drożdżowe z ziemniakami, zawsze wychdzi mi pulchne bardzo i faktycznie nie jest suche. Pązki - po prostu jadłam u p. Janeczki te pączki i były super! Pulchne, wcale, a to wcale nie suche, a jesli chodzi o dłuższą świezość.... Cóz, nie dane mi było wypróbować, pożarli, na następny dzień zostawili mi do kawy rano, i nadal był pulchny, super. Dlatego polecam!
Od rozkładania przepisów na czynniki pierwsze mamy na Cinie specjalistki, ja jestem only kuchta praktykująca
icon_mrgreen.gif

Acha,
w ub. roku robiłam ze zwykłego przepisu na drożdżowe, nie wiem, pewnie za niską temperaturę smażenia zrobiłam, bo były napite tłuszczem, te nic a nic się nie napiły! A tego się najbardziej bałam, pączki robię rzadko, małe doświadczenie w tym względzie mam......
Nadziewałam takim ustrojstwem do ciasteczek, pisała gdzies Dziuunia o tym, dwa strzały i nadzienie gotowe
icon_mrgreen.gif

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Podciągam i te pączki, bo w spisie chyba ich nie ma, nie wiem, czym sobie na to zapomnienie te pączki zasłużyły, a są pyszne!

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy