Pączki jogurtowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Tak mi się przyjemnie pracowało z tym ciastem, że dziś zrobiłam kolejną porcję. Dałam jogurt naturalny, dzięki czemu nie musiałam niczego zmieniać w przepisie, dodałam tylko odrobinę oleju przy zagniataniu. Nie obyło się jednak bez stresu. W pewnym momencie się zorientowałam, że drożdże, które miałam dodać do ciasta leżą w lodówce, a ja złapałam nie wiadomo jakie, w dodatku o nie wiadomo jakiej wadze (na oko sporo mniejszej, niż w przepisie), a ciasto już było na etapie wyrastania. Rosło powoli, ale w końcu urosło i pączki wyszły wyśmienite.

p_czek1.jpg p_czek.jpg
 

Załączniki

  • p_czek.jpg
    p_czek.jpg
    25.6 KB · Wyświetleń: 78
  • p_czek1.jpg
    p_czek1.jpg
    42.2 KB · Wyświetleń: 78
Ostatnią edycję dokonał moderator:

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
590
426
63
To i jeszcze moje. Nadziewane przed smażeniem.
WP_20210213_19_57_05_Pro_Easy_Resize.com.jpg
 

Załączniki

  • WP_20210213_19_57_05_Pro_Easy_Resize.com.jpg
    WP_20210213_19_57_05_Pro_Easy_Resize.com.jpg
    475.9 KB · Wyświetleń: 77
  • Wow
Reakcje: janie

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Bardzo ładne. Lukier daje tą przysłowiową kropkę nad i.
mniam.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Moje też się udały, mięciutkie i ogromne, rosły jak szalone. Podałam moim sobotnim gościom ... ogromne zaskoczenie (bo była jeszcze Pavlova i sernik na murzynku Krystyny). Nie miałam okazji zrobić zdjęcia. Zostało kilka na niedzielę. Mam wrażenie, że dłużej zachowują świeżość.