Pączki karnawalowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Na prosbe Hazo wpsuje moj stary przepis na paczki karnawalowe.

840 g maki zwyklej
60 g drozdzy swiezych
420 g mleka, wrzacego
7 jajek, oddzielonych
100 g cukru
1 1/2 lyzki araku, rumu, spirytusu
150 g masla, stopionego

Przygotowalam 4 miski. Make podzielilam na pol i przesialam po 420g do dwoch misek. Make w jednej z misek zalalam wrzacym mlekiem, dobrze wymieszalam i zostawilam do wystudzenia. Do maki w drugiej misce wkruszylam drozdze, wymieszalam. Do trzeciej miski wlozylam zoltka i ubilam je na blada, puszysta mase z cukrem. W czwartej misce ubilam bialka na sztywna piane.

Do miski z zaparzona maka wlewalam po lyzce stopionego masla, po kazdym dodaniu dobrze ciasto wyrabiajac. Gdy zuzylam juz cale maslo, stopniowo dodawalam ubite zotka z cukrem, na zmiane z maka z drozdzami. Caly czas wyrabiajac dodalam alkohol i na koniec piane z bialek.Wyrobilam gladkie, lsniace luzne ciasto (ok. 20-25 minut) - wszystkie te czynnosci mozna wykonac w mikserze, dla wprawionych reczna metoda Bertineta jest tutaj polecana.

Ciasto przelozylam do naoliwonej miski i zostawilam do wyrosniecia na 1-1 1/2 w cieplym miejscu (gdyby ciasto szybko roslo, warto je odgazowac i fermentowac podana ilosc czasu).Wyrosniete ciasto wylozylam na naoliwony blat, odgazowalam zwijajc w rulon i podzieliam na 30 czesci, a 61g. Kazda czesc zwinelam (dobrze miec naoliwone dlonie) w lekka kulke i zostawilam pod przykryciem.

Nastepnie z kazdej kuli zrobilam dlonia placek i nakladalam po lyzce nadzienia do srodka, zwijjalam paczki i ukladalam ja zlaczeniem w dol na naoliwionej blasze. Przykrylam i zostawilam na 20 minut.W tym czasie w woku rozgrzalam oliwe i gdy uzyskala 175C wykladalam po 3-4 paczki, smazylam 2 minuty, patyczniem pomagalam im przewrocic sie na druga strone i dalej smazylam ok 2 minut. Wyjmowalam, na kratke, odsaczalam dokladnie. Gdy lekko przestygly lukrowalam arakowym lukrem - cukier puder, arak, woda.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Tatter, bardzo dziękuję! Pączki z tego przepisu bardzo mi smakowały.

I wkleję zdjęcie moich pierwszych w życiu pączków smażonych rok temu z tego przepisu. Wyszły bez jasnego paseczka, ale w tym roku postaram się też o niego.

p_czki_2015__pycha.jpg

Załączniki

• p_czki_2015__pycha.jpg
    p_czki_2015__pycha.jpg
    62.6 KB · Wyświetleń: 79

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Hazo, co tam pasek i tak piękny widok
lecker.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hazo, zeszloroczne paczki piekne. Ciesze sie, ze przepis ci sie przydal.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Uleglam prosbom dziecka i na sobote je zaplanowalam. Mam dzem rozany i z jakims twardym truskawkowym go polacze, to jedno nadzienie, drugie bedzie z kremem pistacjowym
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Część moich dzisiejszych. Nawet delikatny paseczek mają.
icon_biggrin.gif

p_czki2016.jpg

p_czki16.jpg

Przy smażeniu poprzednich zapisałam sobie, żeby porcje ciasta miały nie więcej niż 55 gramów, ale i te wydają mi się za duże. Następne zrobię jeszcze trochę mniejsze.

Załączniki

• p_czki2016.jpg
    p_czki2016.jpg
    58.6 KB · Wyświetleń: 52
  • p_czki16.jpg
    p_czki16.jpg
    59.4 KB · Wyświetleń: 51
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wygladaja pieknie, Hazo, nawet wymagana obwodke maja. A jak w smaku? Czym nadziewalas?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Upieklam 30 paczkow w sobote. Wysmienite byly, co zostalo, zamrozilam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy