- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Na prosbe Hazo wpsuje moj stary przepis na paczki karnawalowe.
840 g maki zwyklej
60 g drozdzy swiezych
420 g mleka, wrzacego
7 jajek, oddzielonych
100 g cukru
1 1/2 lyzki araku, rumu, spirytusu
150 g masla, stopionego
Przygotowalam 4 miski. Make podzielilam na pol i przesialam po 420g do dwoch misek. Make w jednej z misek zalalam wrzacym mlekiem, dobrze wymieszalam i zostawilam do wystudzenia. Do maki w drugiej misce wkruszylam drozdze, wymieszalam. Do trzeciej miski wlozylam zoltka i ubilam je na blada, puszysta mase z cukrem. W czwartej misce ubilam bialka na sztywna piane.
Do miski z zaparzona maka wlewalam po lyzce stopionego masla, po kazdym dodaniu dobrze ciasto wyrabiajac. Gdy zuzylam juz cale maslo, stopniowo dodawalam ubite zotka z cukrem, na zmiane z maka z drozdzami. Caly czas wyrabiajac dodalam alkohol i na koniec piane z bialek.Wyrobilam gladkie, lsniace luzne ciasto (ok. 20-25 minut) - wszystkie te czynnosci mozna wykonac w mikserze, dla wprawionych reczna metoda Bertineta jest tutaj polecana.
Ciasto przelozylam do naoliwonej miski i zostawilam do wyrosniecia na 1-1 1/2 w cieplym miejscu (gdyby ciasto szybko roslo, warto je odgazowac i fermentowac podana ilosc czasu).Wyrosniete ciasto wylozylam na naoliwony blat, odgazowalam zwijajc w rulon i podzieliam na 30 czesci, a 61g. Kazda czesc zwinelam (dobrze miec naoliwone dlonie) w lekka kulke i zostawilam pod przykryciem.
Nastepnie z kazdej kuli zrobilam dlonia placek i nakladalam po lyzce nadzienia do srodka, zwijjalam paczki i ukladalam ja zlaczeniem w dol na naoliwionej blasze. Przykrylam i zostawilam na 20 minut.W tym czasie w woku rozgrzalam oliwe i gdy uzyskala 175C wykladalam po 3-4 paczki, smazylam 2 minuty, patyczniem pomagalam im przewrocic sie na druga strone i dalej smazylam ok 2 minut. Wyjmowalam, na kratke, odsaczalam dokladnie. Gdy lekko przestygly lukrowalam arakowym lukrem - cukier puder, arak, woda.
840 g maki zwyklej
60 g drozdzy swiezych
420 g mleka, wrzacego
7 jajek, oddzielonych
100 g cukru
1 1/2 lyzki araku, rumu, spirytusu
150 g masla, stopionego
Przygotowalam 4 miski. Make podzielilam na pol i przesialam po 420g do dwoch misek. Make w jednej z misek zalalam wrzacym mlekiem, dobrze wymieszalam i zostawilam do wystudzenia. Do maki w drugiej misce wkruszylam drozdze, wymieszalam. Do trzeciej miski wlozylam zoltka i ubilam je na blada, puszysta mase z cukrem. W czwartej misce ubilam bialka na sztywna piane.
Do miski z zaparzona maka wlewalam po lyzce stopionego masla, po kazdym dodaniu dobrze ciasto wyrabiajac. Gdy zuzylam juz cale maslo, stopniowo dodawalam ubite zotka z cukrem, na zmiane z maka z drozdzami. Caly czas wyrabiajac dodalam alkohol i na koniec piane z bialek.Wyrobilam gladkie, lsniace luzne ciasto (ok. 20-25 minut) - wszystkie te czynnosci mozna wykonac w mikserze, dla wprawionych reczna metoda Bertineta jest tutaj polecana.
Ciasto przelozylam do naoliwonej miski i zostawilam do wyrosniecia na 1-1 1/2 w cieplym miejscu (gdyby ciasto szybko roslo, warto je odgazowac i fermentowac podana ilosc czasu).Wyrosniete ciasto wylozylam na naoliwony blat, odgazowalam zwijajc w rulon i podzieliam na 30 czesci, a 61g. Kazda czesc zwinelam (dobrze miec naoliwone dlonie) w lekka kulke i zostawilam pod przykryciem.
Nastepnie z kazdej kuli zrobilam dlonia placek i nakladalam po lyzce nadzienia do srodka, zwijjalam paczki i ukladalam ja zlaczeniem w dol na naoliwionej blasze. Przykrylam i zostawilam na 20 minut.W tym czasie w woku rozgrzalam oliwe i gdy uzyskala 175C wykladalam po 3-4 paczki, smazylam 2 minuty, patyczniem pomagalam im przewrocic sie na druga strone i dalej smazylam ok 2 minut. Wyjmowalam, na kratke, odsaczalam dokladnie. Gdy lekko przestygly lukrowalam arakowym lukrem - cukier puder, arak, woda.
Ostatnią edycję dokonał moderator: