- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dorzuce jeszcze jeden przepis na paczki...
Pieke je od lat, ostatnio w zeszly piatek...
150ml letniej wody
310ml letniego mleka
2 duze jaja
900g maki bialej pszennej chlebowej
100g cukru
100g masla (rozpuszczonego i wystudzonego)
2 lyzeczki soli
2 lyzeczki drozdzy instant
olej do glebokiego smazenia
cukier puder
dzem/ powidla/marmolada/krem budyniowy jako nadzienie
Przesiana make z sola wsypuje do duzej miski, dodaje drozdze, mieszam. Dodaje jajka, cukier. Mleko lacze z woda i powoli dolewam do maki, mieszajac. Stopniowo dodaje maslo. Dobrze lacze skladniki. Wykladam na stolnice i wyrabiam gladkie, lsniace ciasto. Zostawiam do wyrosniecia (do podwojenia objetosci) w wysmarowanej oliwa misce, zakryte folia przezroczysta.
Wykladam na stolnice, odpowietrzam delikatnie, dziele na polowe. Jedna czesc przykrywam, druga rozwalkowuje na grubosc ok 1cm. Okragla foremka do wycianania, wykrawam krazki o srednicy 7-8cm. Ukladam je na naoliwionej blasze, przykrywam i zostawiam do ponownego wyrosniecia.( Podobnie z druga czescia ciasta). W tym czasie rozgrzewam olej w dosc duzym naczyniu do temp. 180 C (dla tych ktorzy nie posiadaja termometru: jesli wrzucony kawaleczek suchego chleba zarumieni sie w ciagu 40 sek, olej jest gotowy do pieczenia).
Smaze paczki (po 3-4) ok. 2 min z kazdej strony. Usmazone wykladam na papierowy recznik kuchenny. Cieple jeszcze obtaczam w cukrze. Gdy przestygna nadziewam je powidlami, dzemem, platkami rozanymi...
Polecam
Przeedytowany tytul na prosbe autorki
Pieke je od lat, ostatnio w zeszly piatek...

150ml letniej wody
310ml letniego mleka
2 duze jaja
900g maki bialej pszennej chlebowej
100g cukru
100g masla (rozpuszczonego i wystudzonego)
2 lyzeczki soli
2 lyzeczki drozdzy instant
olej do glebokiego smazenia
cukier puder
dzem/ powidla/marmolada/krem budyniowy jako nadzienie
Przesiana make z sola wsypuje do duzej miski, dodaje drozdze, mieszam. Dodaje jajka, cukier. Mleko lacze z woda i powoli dolewam do maki, mieszajac. Stopniowo dodaje maslo. Dobrze lacze skladniki. Wykladam na stolnice i wyrabiam gladkie, lsniace ciasto. Zostawiam do wyrosniecia (do podwojenia objetosci) w wysmarowanej oliwa misce, zakryte folia przezroczysta.
Wykladam na stolnice, odpowietrzam delikatnie, dziele na polowe. Jedna czesc przykrywam, druga rozwalkowuje na grubosc ok 1cm. Okragla foremka do wycianania, wykrawam krazki o srednicy 7-8cm. Ukladam je na naoliwionej blasze, przykrywam i zostawiam do ponownego wyrosniecia.( Podobnie z druga czescia ciasta). W tym czasie rozgrzewam olej w dosc duzym naczyniu do temp. 180 C (dla tych ktorzy nie posiadaja termometru: jesli wrzucony kawaleczek suchego chleba zarumieni sie w ciagu 40 sek, olej jest gotowy do pieczenia).
Smaze paczki (po 3-4) ok. 2 min z kazdej strony. Usmazone wykladam na papierowy recznik kuchenny. Cieple jeszcze obtaczam w cukrze. Gdy przestygna nadziewam je powidlami, dzemem, platkami rozanymi...
Polecam

Przeedytowany tytul na prosbe autorki

Ostatnią edycję dokonał moderator: