Pączki, pączki, pączki...

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
właśnie rośnie ciasto na pączki
icon_mrgreen.gif

mam nadzieję że wyjdą pyszne jak zawsze
mniam.gif

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Tater!!!! Ostatnie przymiarki do paczkow u mnie, napisz prosze czy trzeba je przykryc po wrzuceniu na tluszcz przez pierwsze 2 minutki jak zalecaja podobno w uwagach na temat smazenia paczkow czy nie trzeba? I jak dlugo okolo rosnie ciasto, a potem jak dlugo juz uformowane paczusie zanim je wrzuce? Musze wyrobic sie w czasie i chce sobie jakos to zorganizowac co do godzinki
icon_wink.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Nie wiem czy to możliwe, ale one są jeszcze smaczniejsze po zamrożeniu i rozmrożeniu w ciepłym miejscu! (używam do tego celu kaloryfera
icon_wink.gif
). Skórka w końcu taka jak trzeba. Moze zbyt ciepłe były te, które wsuwałam jako pierwsze. Dzięki temu, że ciasto jest elastyczne i nie klejące, można zawinąć w nie duuużo nadzienia.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zawsze smażę z nadzieniem, nie mam urządzeń do faszerowania juz usmażonych. Zresztą całe wiśnie by mi przez rękaw nie przeszły
icon_wink.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
tatter jak obleje egzamin to powiem ze to przez ciebie:)

mialam zbojkotowac tlusty czwartek, bo jestem len (no i musze sie uczyc)
fiesgrins.gif
ale jak zobaczylam taki latwy przepis to 23.00 cos ponioslo mnie do kuchni zeby wrzucic skladniki do maszyny a teraz wlasnie skonczylam nadziewac:)

one sie praktycznie same robia i sa pyszne!!!

dziekuje
cvety.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no to idę robić...mam nadzieję, że wyjdą
icon_smile.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
olej mnie pokonał
icon_sad.gif
w zeszłym roku jakoś potrafiłam sobie z nim poradzić a dzisiaj...może dlatego, że jakiś inny był...nie wiem
icon_redface.gif
trudno, będą kupne
icon_wink.gif

EDIT: dorzucam fotkę tego, co udało mi się uratować
icon_wink.gif
zrobiłam małe kuleczki i muszę powiedzieć, że są pyszne
mniam.gif
mogę tylko sobie wyobrażać jak smakują dobrze zrobione pączki
lecker.gif
Na pewno jeszcze kiedyś powalcze z tym przepisem
icon_smile.gif

Załączniki

• g.jpg
    g.jpg
    108.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Po co ja zrobilam to ciasto???
gruebel_2.gif
Teraz nie mam juz wyjscia i bede musiala usmazyc paczki. A moglam udac, ze maja za duzo kalorii... Dobrze ze zmniejszylam ilosc drozdzy: samo wylazilo z maszyny do chleba. W ostatnim momencie przybylam mu na ratunek.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Alez sie ciesze, ze tyle osob zechcialo zrobic "moje" paczki i tylu osobom wyszly i co najwazniejsze, smakuja Wam.

Wlasnie zabieram sie za robienie moich (ciasto juz wyroslo).

Dominique, przepraszam, ze nie odpowiedzialm Ci wczesniej ale dostepu do internetu nie mialam przez dobe, ale juz usterka naprawiona wiec odpowiadam - nie, nie przykrywam niczym, ciasto rosnie w pierwszej fazie ok. godziny, w drugiej 45-60 min, w kazdym razie nie nalezy sie spieszyc.

Linn, ciesze sie rowniez. Drozdzy wymaga to ciasto niewiele.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
dominique @ 13 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=448728Nie bedzie proby generalnej... ryzykuje i robie te paczki w czwartek dla tesciow... jak nie wyjda to...ale wydaja sie dosyc proste i szybkie, a przy dwojce malych Szkrabow jakiekolwiek pieczenie to sztuka. Na razie spisalam wszystkie wskazowki i zakupilam wszystkie produkty- bede robila z wisniami, mam nadzieje, ze wyjda takie jakie wyobrazam sobie, ze sa w smaku i ze zachwyce tesciow, hmm.
Ja uzylam 37,5 g drozdzy na 600 g maki: akurat tyle mialam rozmrozonych. Nastepnym razem dam mniej. No jesli w ogole po usmazeniu uznam, ze bedzie nastepny raz.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
zrobiłam te paczki, wychodzą świetne, ale moim zdaniem za dużo soli, na szczęście ja zmniejszyłam do 1łyzeczki a i tak jest taki posmak słony, wolałabym ,aby go było mniej ,nastepnym razem dam 1/4 łyzeczki soli.
ale pieknie wyrosły i sie swietnie smażą, super.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
moje też miały , dzem oraz cukier puder, moze ja mam duze łyżeczki(4 ml, mierzyłam) ale ja w ogóle nei lubei soli, to moze dlatego,wiec od razu zminiejszam .w kazdym przepisie

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kojka
daumen.gif

co do ilosci soli, hm...moze moja sol mniej slona jest gdyz wcale nie czuje, ze ciasto jest slone (a rowniez nie przepadam za slonymi potrawami czy wypiekami) Uzywam soli Maldon w platkach i biore plaska lyzeczke na 1/2 kg maki. Liska powinna pomoc i powiedziec nam czy Maldon jest mniej czy bardziej slona od polskiej soli.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ponownie je dziś smażyłam, bo rozmrożonymi z poprzedniej produkcji i nieopatrznie pozostawionymi na kuchennym blacie "zaopiekował się " pies...
icon_smile.gif
On wie, co dobre....
icon_mrgreen.gif

Wyszły równie pyszne i chyba jeszce bardziej puszyste jak poprzednio. Soli w nich nie wyczuwała nawet moja mama z węchem jak wyżeł...
icon_smile.gif
Zresztą wczoraj sama smażyła pączki wg tego przepisu i również chwaliła.
icon_smile.gif
Przepis poszedł dalej w świat....
icon_smile.gif

Załączniki

• p_czki6.jpg
    p_czki6.jpg
    31.6 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Alez ladne te paczki u Ciebie, Joanno. Ide "uwiecznic " moje poki slonce nie zaszlo.

paczki 2007, nadziewane, dzemem z platkow rozy (rosa rugosa) i powidlami z wegierek:

cieple jeszcze przekrawalam, malo fotogeniczne, ale nie maja szans na dlugie przetrwanie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy