Pączki, pączki, pączki...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Tatter, bardzo apetyczne pączusie...
mniam.gif
Ja swoje też nadziewałam konfiturą z róży wymieszaną z wiśniami z konfitury. Pychota.
icon_smile.gif

A Linn chyba pomyliła przepis i wstawiła swoją recenzję nie tam, gdzie trzeba...
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
601
113
a ja miałam ,,pod górkę " z pączkami z lodówki,nic tam nie urosły...,ukulane też po 2 h były takie same jak przed 2h,dopiero w smażeniu ,kształty kosmiczne,a smak...a smak wspaniały
polalam lukrem różanym ,a nadziałam powidłami

p.s jak dobrze ,że nie mam aparatu ,bo nieźle byście się uśmiały jakbyście zobaczyły jakiego kształtu może być pączek.....one sobie w tym smażeniu rosły jak chciały....

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobilam. Z polowy porcji wyszlo mi 16 takich wielkosciowo typowych dla 'produkcji' sklepowych i dwa mniejsze.
Dodatkowo usmazyc probowala trzy wlasne palce. Na moje szczescie nie skonczylo sie jakos tragicznie.
icon_biggrin.gif

Samo ciasto wyrabialo mi sie fajnie, jednak mialam watpliwosc, czy w odpowiednim czasie zaprzestalam czynnosci wyrabiania. Rozwalkowalam pozniej, ale na wiecej niz 1 cm grubosci, bo sie troche wystraszylam tego, co pisala Kasha. W sumie nie wyszly okragle, ale takie... plaskawo-elpisowate. Czemu elipsowate, jesli uzywalam do wycinania szklannej miarki o przrkroju kola ? Czyzby z rozwalkowaniem ciasta bylo juz cos nie tak ? Nie te kierunki, itp ?

Oczywiscie nie uzyskalam zoltego paska na obwodzie
icon_frown.gif
icon_frown.gif
icon_frown.gif
Tak kombinuje, czy nie za dlugo pozostawiam paczki do rosniecia, bo wowczas nie rosna podczas smazenia.
A... i sam czas smazenia. Oczywiscie musialam zrobic krotszy, bo po 2 minuty z kazdej ze stron, to bym je popalila. Jak dopasowujecie ilosc jednoczesnie smazonych paczkow do temperatury oleju/smalcu ?

Wyszly moze nie tak piekne, jak Wasze, ale sa pyszne ! Po 2 dniach od samazenia nadal sa dobre.

I jeszcze jedno pytanie - napelnanie powidlami po smazeniu. W ktorym miejscu najlepiej nakluc ?

Ufff...

Dzieki za pyszny i latwy przepis !
icon_biggrin.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
brumek @ 29 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=654132ratunku!
czy one wyjdą ze zwykłej pszennej mąki 500 albo chociaż 650? bo obleciałąm dziś kilka sklepów i chlebowej nigdzie nie znalazłam, a jutro chcę robić pączki
icon_sad.gif
nie ma sie co stresować i przejmować typem mąki, robiłam je z tortowej i naprawdę nie ma to żadnej różnicy.
Miłej zabawy z pączkami, też jutro je będę lepić i to z 450
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
czy bedac nowicjuszka w sprawach paczkow, podolam temu przepisowi?
jak babci go pokazalam, byla bardzo zaskoczona, ze mozna usmazyc paczki bez 8 zoltek, spirytu i smietany w przepisie
icon_smile.gif
tymbardziej bylabym zadowolona, gdyby mi sie to udalo
icon_smile.gif

smazyc w dosc duzym naczyniu, tzn. w garnku, glebokiej patelce? gdybym robila z polowy porcji, wystarczy litr oleju?
przepraszam, za takie pytania, ale w dziedzinie paczkow jestem totalnie zielona
icon_redface.gif
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
oh my God, wlasnie odlozylam zeby sobie ciasto roslo i zorientowalam sie, ze nie dodalam ani odrobiny soli!!!!!!!! i co teraz? jaki to ma wplyw na ciasto? a moze moge dodac choc troche jak po urosnieciu bede kulac pączki? tatter, ratuj!!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
inga_xx @ 30 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=654187czy bedac nowicjuszka w sprawach paczkow, podolam temu przepisowi?
jak babci go pokazalam, byla bardzo zaskoczona, ze mozna usmazyc paczki bez 8 zoltek, spirytu i smietany w przepisie
icon_smile.gif
tymbardziej bylabym zadowolona, gdyby mi sie to udalo
icon_smile.gif

smazyc w dosc duzym naczyniu, tzn. w garnku, glebokiej patelce? gdybym robila z polowy porcji, wystarczy litr oleju?
przepraszam, za takie pytania, ale w dziedzinie paczkow jestem totalnie zielona
icon_redface.gif
icon_smile.gif
Lepiej w garnku, w płytkim jakimś rondlu i 1litr oleju wystarczy spokojnie, poszukaj garnka nie za dużego, mój ma 20cm przekroju i 9cm wysokości i spokojnie 2-3 pączki robię jednocześnie.
Właśnie smażę
lecker.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no i zrobilam, z polowy porcji wyszlo mi 13 nie za duzych paczusiow, 9 z nadzieniem wisniowym (nic innego bardziej nadajacego sie nie bylo w sklepie) a reszta bez. tylko mialam maly problem- jak juz ustalilam temp oleju za pomoca tej skorki od chleba to te pączki ktore wrzucilam pierwsze wyszly prawie czarne jak wegiel mimo krotszego czasu smazenia. nastepne juz byly super, ladny kolorek mialy. no i w sumie to smazylam nie wiecej niz 2-2.5minuty z jednej strony te puste i te z nadzieniem.

maz zjadl 5 na raz - to chyba wystarczy za ocene???

pozdrawiam

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
A ja piekę dopiero jutro.Mam wspaniały przepis na pączki z piwem,ostatnio tylko te robię,a wypróbowałam kilka.Może jest na forum ten przepis,naprawdę polecam.

brumek

Member
Sie 4, 2007
67
0
0
zrobiłam!!!

dopiero przed sekundą wyciągnęłam z tłuszczu ostatnią partię i jeszcze mam ręce w oleju, ale musiałam się pochwalić. bo to moje pierwsze pączki i tak się na nie cieszyłam, że aż mi się w nocy śniły ;)

wyglądają ładnie, są okrągłe i nawet mają te jasne obwódki dookoła
icon_smile.gif
może jedynie ciut za małe - tak po 1-2 cm na średnicy - i zbyt brązowe. ale bałam się smażyć krócej, żeby surowe nie wyszły.

jeść będę jak ostygną, więc wrażenia smakowe opowiem później
icon_smile.gif

o rany, ale się nadenerwowałm tymi pączkami ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy