Pączki

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ja też dzisiaj je smażyłam

P2231201.JPG


P2231203.JPG
 

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Od dzisiaj robię tylko te paczki, paczki idealne,boskie, puszyste, i nie chłoną kropli tłuszczu, zjadłam 7, bardzo dziękuje za przepis.
 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
O ludzie! Cudne te pączki wam wyszły! Już nie mogę się doczekać tłustego czwartku a nawet nie wiem kiedy to jest w tym roku...Najczęściej pączki mi nie wychodziły i aż się zapaliłam do tych z nadzieją, że wyjdą.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Jean ,ja bym zmniejszyła drożdże o połowę ,a rano mu wjumala
icon_mrgreen.gif
przydusila i powinno być ok. Ostatnio zostawiam tak ciasto na bułeczki , stało 14godzin i było ok.
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
A czy jest różnica w tłuszczu w jakim się smaży pączki? Niektóre przepisy podają olej, inne smalec. A planta? Co myślicie na ten temat?
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
jean @ 25 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507491...ale w lodówce zostawić?
Sabuto dobrze mówi,zmniejsz trochę ilośc drożdży a rano ciasto odgazuj/przebij/czy po prostu walnij w nie, żeby wróciło do pierwotnej wielkości
icon_wink.gif
,
i dalej niech siedzi w lodówce.
Zanim wrócisz do domu to znów urośnie i będzie ok.

renia2001 @ 25 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507560A czy jest różnica w tłuszczu w jakim się smaży pączki? Niektóre przepisy podają olej, inne smalec. A planta? Co myślicie na ten temat?
Smalec ma troche inny smak i wyższą temperaturę "spalenia" niż olej.
Nie każdemu smakują pączki na smalcu.
Jeśli olej, to lepszy rzepakowy niż słonecznikowy.
Planty nie używam,nie wiem.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Rzuciłam jeszcze okiem na przepis i myślę ,że z taką ilością drożdży to one na pewno rosną jak szalone.
Nawet bez lodówkowania dałabym 20g na 500g mąki,
a do lodówki dałabym spokojnie 10g.
I do oleju nie trzeba wlewać spirytusu-ewentualnie do ciasta,
ale odkąd mleko zstępuję maślanką ,to nawet i do ciasta nie dodaję spirytusu i tluszczu nie wciągają.
Tylko trzeba tylko sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy tluszcz dobrze rozgrzany,
(dobrze jest wtedy kiedy wokół patyczka tworzą się bąbelki),i smażyć powoli na takim bardziej średnim niż mocnym ogniu.


 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Dziękuje za rady. Jednak kupię olej rzepakowy i jedyne, czym się martwię to temperatura smażenia. Zawsze miałam z tym problem i przestałam robić pączki z 10 lat temu...Te są tak piękne i tak je chwalicie, że muszę spróbować!
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
renia2001 @ 25 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507581Dziękuje za rady. Jednak kupię olej rzepakowy i jedyne, czym się martwię to temperatura smażenia. Zawsze miałam z tym problem i przestałam robić pączki z 10 lat temu...Te są tak piękne i tak je chwalicie, że muszę spróbować!
podobnie jak ja! Zośce obiecałam a tej jak cos obiecasz to chocby spod ziemi , ale Musisz!...po kimś to ma....
icon_rolleyes.gif

Weszłam tutaj przepisu poszukać i te mnie urzekły!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy