betsetse @ 3 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1100089Od dzisiaj robię tylko te paczki, paczki idealne,boskie, puszyste, i nie chłoną kropli tłuszczu, zjadłam 7, bardzo dziękuje za przepis.ja teżi chyba sie ocielę za chwilę , z tego przeżarcia![]()
![]()
Bardzo się cieszę, że wyszły i do tego smakowały![]()
sabuto @ 25 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507482Jean ,ja bym zmniejszyła drożdże o połowę ,a rano mu wjumalaprzydusila i powinno być ok. Ostatnio zostawiam tak ciasto na bułeczki , stało 14godzin i było ok.
...ale w lodówce zostawić?
doris71 @ 25 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507548mi ciasto pączkowe tak rosło że wylazło z gara stojąc w lodówceDorisku,a zmniejszyłas ilość drożdży?
doris71 @ 25 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507557nie, wszyłam tylko po dziecko do szkoły, a pączki na spacer po lodówce
Pani nie ma w domu to ciasto harcuje![]()
Zmniejszenie drożdży pomaga i ciasto tak szybko nie wylazi![]()
jean @ 25 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507491...ale w lodówce zostawić?Sabuto dobrze mówi,zmniejsz trochę ilośc drożdży a rano ciasto odgazuj/przebij/czy po prostu walnij w nie, żeby wróciło do pierwotnej wielkości,![]()
i dalej niech siedzi w lodówce.
Zanim wrócisz do domu to znów urośnie i będzie ok.
renia2001 @ 25 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507560A czy jest różnica w tłuszczu w jakim się smaży pączki? Niektóre przepisy podają olej, inne smalec. A planta? Co myślicie na ten temat?Smalec ma troche inny smak i wyższą temperaturę "spalenia" niż olej.
Nie każdemu smakują pączki na smalcu.
Jeśli olej, to lepszy rzepakowy niż słonecznikowy.
Planty nie używam,nie wiem.
renia2001 @ 25 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507581Dziękuje za rady. Jednak kupię olej rzepakowy i jedyne, czym się martwię to temperatura smażenia. Zawsze miałam z tym problem i przestałam robić pączki z 10 lat temu...Te są tak piękne i tak je chwalicie, że muszę spróbować!podobnie jak ja! Zośce obiecałam a tej jak cos obiecasz to chocby spod ziemi , ale Musisz!...po kimś to ma....![]()
Weszłam tutaj przepisu poszukać i te mnie urzekły!
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.