Pain de Campagne / pszenne pieczywo francuskie

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dzis zrobilam powtorke
icon_lol.gif

Kurcze, on jest taki pyszny
icon_lol.gif

Dzis nigdzie mi sie nie spieszylo i nie musialam go dawac do lodowki
icon_wink.gif

Wyszedl troche inaczej - bo jakby (?) mniejszy
icon_wink.gif
ale tak samo smakuje
icon_lol.gif

Tym razem zrobilam zdjecie podluznemu chlebowi
icon_wink.gif

Mirabbelko
bussi.gif
anbetung.gif


PICT0067.JPG
 

Załączniki

  • PICT0067.JPG
    PICT0067.JPG
    87.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Caritko...przylaczam sie do BRAW...piekny chleb!
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Caritko, cudne te twoje chleby, nawet piekarz tak ślicznych nie robi
anbetung.gif
daumen.gif

O matko, ale mnie w dołku zassało..
mniam.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Chcialam tylko dodac
icon_wink.gif
- ze polecam w ostatniej fazie- wlozyc ciasto na 3-4 godz. do lodowki.
Wczoraj pieklam ten chleb znowu i tak, jak za pierwszym razem, na godzine przed pieczeniem, wlozylam koszyki do lodowki ( tym razem dla proby
icon_wink.gif
nie z braku czasu )
i musze powiedziec, ze wyrastanie w lodowce bardzo mu sluzy.
Poprawia strukture i smak chleba, i byl lepszy, niz ten, ktory wyrastal w temparaturze pokojowej.
 

Alina abz

Member
Wrz 8, 2007
27
0
0
Mój chlebek jeszcze chłodzi się w piwnicy. Miałam straszny problem z wyrobieniem ciasta. Było tak klejące, że nie mogłam odlepić go od rąk i blatu! I tak dosypałam więcej mąki niż jest w przepisie. Pomóżcie, czy coś zrobiłam nie tak?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
Alina abz @ 1 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=668928Mój chlebek jeszcze chłodzi się w piwnicy. Miałam straszny problem z wyrobieniem ciasta. Było tak klejące, że nie mogłam odlepić go od rąk i blatu! I tak dosypałam więcej mąki niż jest w przepisie. Pomóżcie, czy coś zrobiłam nie tak?
nie wiem jaki blad popelnilas
gruebel_2.gif
ten chleb w zadnym wypadku nie moze byc az tak klejacy, bo tam sama pszenna maka jest przeciez. powiedzialabym, ze to wyjatkowo sympatyczny chleb do wyrabiania. przeczytaj tez co napisala Caritka.
byc moze byla to wina maki jakiej uzylas.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tez pieke z maki 550 i nie mialam nigdy z tym ciastem zadnych problemow.
Za kazdym razem, ciasto swietnie mi sie wyrabialo. Bylo miekkie, elastyczne i spokojnie dalo sie uformowac w kule.
A moze uzylas wiecej wody?
Czasem "odrobina wiecej" wystarczy, aby ciasto bylo rzadkie.

Nie zniechecaj sie z pszennym pieczywem! Takie chleby, tez sa pycha!
icon_wink.gif
A ten, to moj jeden z najlepszych
icon_biggrin.gif
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
To mój dzisiejszy ,,Francuz",nie mogę nic powiedzieć wszystko szło podręcznikowo, tylko jak zwykle na koniec zawiódł mój paluch wydawało mi się ,że już pora piec a okazuje się,że jeszcze trochę mógł sobie rosnąć,ale jest ok.będzie powtórka
icon_mrgreen.gif
,w przekroju zrobię fotkę jak wystygnie
 

Załączniki

  • DSCF1005.JPG
    DSCF1005.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mój dzisiejszy niezbyt się udał. Przede wszystkim nie bardzo chciał rosnąć, a poza tym, zapomniałam dodać sól i dlatego w smaku jest... powiedzmy, nietypowy. W ostatnim zagniataniu dodałam sporo słodu, może to go pobudziło do tego że jednak w piekarniku urósł.
Pain_de_Campagne_001.jpg
Pain_de_Campagne_przekr_j_001.jpg
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne_001.jpg
    Pain_de_Campagne_001.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_przekr_j_001.jpg
    Pain_de_Campagne_przekr_j_001.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 1

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Mój własnie się piecze. Jakoś szczególnie szybko nie rósł, najbardziej rósł w 2 i 3 etapie, no i w piekarniku, niestety teraz jest dość chłodno i wszystkie chleby zrobiły się leniwe. Robiłam z podanych proporcji, podzieliłam ciasto na 4 podłużne chleby. Pewnie jutro się okaże jak w środku wygląda
icon_smile.gif