Pain de campagne rustique

hannahh

Member
Gru 25, 2008
4
0
0
och przeczytalam wzdluz i wszerz tak ze 3x...Twoja strone o chlebie tez (juz jest w ulubionych), przez swieta troche przestudiowalam zagadnienie maki...ktore okazalo sie nadzwyczaj skomplikowane, no ale nic...probuje...
PS klikam z zagranicy
 

hannahh

Member
Gru 25, 2008
4
0
0
No niestety ale do mojego szefa dobraly sie zle bakterie
baa.gif
zaczynam od nowa...
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,273
2,855
113
Gdyby ktoś, po przeszło roku, nie wyciągnął tego przepisu, to nigdy bym się za ten chleb nie wzięła. Ale jednak ciekawość wzięła górę i zmierzyłam się z nim. Jak zwykle piekłam posiłkując się naczyniem. Tym razem był to okrągły garnek.
Tak się zaczęło 4 dni temu
DSC02642.JPG

To już dziś w garnku gotowy do ostatniego rośnięcia
DSC02664.JPG

Tak wygląda w całości
DSC02667.JPG

A tak przekrojony (u mnie tradycyjnie przekrój niezbyt ładny, bo ciepły)
DSC02668.JPG

W smaku dobry, ale mnie na kolana nie powalił. Ja chyba nie lubię dodatku mąki pszennej razowej do chleba. Oczywiście zapomniałam odciąć tych 115 g, ale chyba nie będę go powtarzać. Zaczęłam 28 grudnia w godzinach południowych, a skończyłam dziś o 14-ej. Bardzo dużo z nim zachodu.
 

Załączniki

  • DSC02642.JPG
    DSC02642.JPG
    74.5 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC02664.JPG
    DSC02664.JPG
    64.9 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC02667.JPG
    DSC02667.JPG
    65.5 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC02668.JPG
    DSC02668.JPG
    70.9 KB · Wyświetleń: 1

hannahh

Member
Gru 25, 2008
4
0
0
Cudny chlebek!
anbetung.gif

Moj maz jest francuzem i sie kurka uparlam
icon_neutral.gif

chyba mam zla make...bo moj chef wyglada zupelnie inaczej i chyba musze zmienic miejsce gdzie go trzymam, bo chyba znow cos sie do niego dobralo
baa.gif

img1472wp4.jpg
 

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
A mnie jak najbardziej powalił jego smak. Pyszny, chrupiący...
Nie wyrósł mi tak jakbym sobie tego życzyła ale wierzę, że następny będzie lepszy wizualnie.
Niewiele zostało z dzisiejszego chlebka, więc wyciągam z powrotem mój chef.
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,251
2,309
113
Pain_de_campagne_rustique.jpg Wspaniały smak, niesamowity zapach, chruiąca skórka
- do tego masełko czosnkowe i zastanawiamy się , czy starczy jeszcze na śniadanie ( na szczęście w piekarniku siedzą wiejskie chlebki francuskie Mirabbelki
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
)
 

Załączniki

  • Pain_de_campagne_rustique.jpg
    Pain_de_campagne_rustique.jpg
    136.8 KB · Wyświetleń: 1

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
Guciu, Twój chlebek wygląda ogromnie. Mi wyszedł malutki okrągły bochenek.
A wyrastał 4 godziny. Ile czasu zajęło Twojemu chlebkowi?
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,251
2,309
113
4szymki - ogromny to już nie jest
lecker.gif

W koszyku wyrastał 2-3 godziny - podwoił się i próba wyrośnięcia wskazała, że już czas. Ten ostatni etap nie jest tak istotny. Już pokazał, że ma moc. I ważna sprawa dla struktury - odgazowanie.
Pozdro
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
A to moj dzisiejszy wypiek

DSC_0167.jpg
DSC_0176.jpg
 

Załączniki

  • DSC_0167.jpg
    DSC_0167.jpg
    61.9 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC_0176.jpg
    DSC_0176.jpg
    53.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Agg

Member
Lis 3, 2010
5
0
0
ten chlebek jest cudowny!
jest naprawdę wart tego, żeby robić go przez kilka dni!!

robiłam 2 razy jakiś czas temu, wyszedł super!

nastawiłam 2 chefy na 2 kolejne bochenki na weekend i już nie mogę się doczekać tego smaku!
+masełko czosnkowe mmmmmmmmmmmmmm pycha!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy