- Paź 25, 2004
- 4,687
- 1
- 0
PALMIERY
Skorzystałam z przepisu wyszperanego w necie (źródło).
Wyszły przepyszne, kruchutkie, maślane.
Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (300 g)
25 g stopionego, schłodzonego masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier do posypania
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej, rozwałkować w prostokąt (55 x 22 cm), posmarować stopionym masłem.
Wymieszać cukier z cukrem wanilinowym, ciasto posypać, złożyć wzdłuż długiego boku do środka na styk w proporcji 70% lewastrona, 30% prawa strona, a następnie w poprzek i rozwałkować (30x30 cm). Złożyć z obu stron do środka, pozostawiając w środku pasek szerokości 2 cm, jeszcze raz złożyć i włożyć do lodówki. Gdy da się kroić nożem, pokroić w plastry grubości mniej więcej 1 cm, ułożyć na blasze, opłukanej zimną wodą. (Ten sam efekt można osiągnąć, zwijając ciasto z obu stron do środka wzdłuż krótszych boków prostokąta, w środku pozostaje pasek szerokości 2 cm. W tym miejscu łączy się obie zrolowane części ciasta, wkłada do lodówki i dalej postępuje jak wyżej).
Piec 15-20 min w temperaturze 170-200°C (piekarnik z termo obiegiem 160-180°C). Gorące palmiery posypać cukrem.
Skorzystałam z przepisu wyszperanego w necie (źródło).
Wyszły przepyszne, kruchutkie, maślane.


Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (300 g)
25 g stopionego, schłodzonego masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier do posypania
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej, rozwałkować w prostokąt (55 x 22 cm), posmarować stopionym masłem.
Wymieszać cukier z cukrem wanilinowym, ciasto posypać, złożyć wzdłuż długiego boku do środka na styk w proporcji 70% lewastrona, 30% prawa strona, a następnie w poprzek i rozwałkować (30x30 cm). Złożyć z obu stron do środka, pozostawiając w środku pasek szerokości 2 cm, jeszcze raz złożyć i włożyć do lodówki. Gdy da się kroić nożem, pokroić w plastry grubości mniej więcej 1 cm, ułożyć na blasze, opłukanej zimną wodą. (Ten sam efekt można osiągnąć, zwijając ciasto z obu stron do środka wzdłuż krótszych boków prostokąta, w środku pozostaje pasek szerokości 2 cm. W tym miejscu łączy się obie zrolowane części ciasta, wkłada do lodówki i dalej postępuje jak wyżej).
Piec 15-20 min w temperaturze 170-200°C (piekarnik z termo obiegiem 160-180°C). Gorące palmiery posypać cukrem.