- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0
* 250 g masła/margaryny
* 0,5 szklanki mleka (można zamienić mleko na śmietanę)
* 25 g drożdży świeżych
* 1 jajko
* 50 g cukru
* ok. 400-500 g mąki
* konfitura różana (lub inna ulubiona konfitura)
Drożdże z cukrem rozpuścić w mleku. Dodać jajko i miękkie masło, wsypać więcej jak pół mąki i zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki. Zagniatamy aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk Ciasto powinno być miękkie.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można na noc).
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować w okrąg, który dzielimy na 8 części. Układamy nadzienie i zwijamy rogaliki.
Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15-20 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem