Pancakes, czyli placuszki śniadaniowe.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,837
113
Przepis ze strony https://www.mniammniam.com/najlepsze-pancakes-placuszki-sniadaniowe autorstwa Bajaderki.
"Jest to najlepszy jak do tej pory przepis na klasyczne amerykanskie pancakes :) Bardzo puszyste i mieciutkie
2 szklanki maki
4 lyzeczki cukru
szczypta soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 1/2 szklanki maslanki
1/2 szklanki mleka
2 duze jajka (zoltka oddzielone od bialek)
4 lyzki rozpuszczonego masla

Maslo rozpuscic i trzymac bardzo cieple. Suche skladniki dobrze wymieszac w misce. Maslanke wymieszac z mlekiem w osobnym naczyniu, dodac bialka i dobrze wymieszac. Zoltka wlac do malej miseczki i stopniowo, ciagle mieszajac wlewac gorace maslo - powinna utworzyc sie gesta emulsja, wlac ja do mieszanki mleczno-maslankowej, dobrze wymieszac. Calosc wlac od razu do suchych skladnikow i wymieszac tylko do momentu az skladniki sie polacza. Masa moze wygladac na lekko grudkowata, tak ma byc. Ukladac placuszki wielkosci 1/4 szklanki na rozgrzanym tluszczu (najsmaczniejsze sa smazone na masle oczywiscie) i smazyc 2-3 minuty na pierwszej stronie, przewrocic i dosmazyc 1-2 minuty na drugiej. Podawac z syropem klonowym, lbu kazdym innym, smazonymi jablkami.
Do masy mozna dodac starte jablka i troche cynamonu albo jagody i mala ilosc startej skorki z cytryny lub tworzyc inne, dowolne kombinacje :) "

Tyle przepis. Robię je od lat, zwykle z połowy porcji, dlatego uprościłam sobie zadanie i nie mieszam żółtka z gorącym masłem. Z początku tak robiłam, ale to zawracanie głowy przy jednym żółtku. Mieszam wszystko razem, tylko masło gorące na końcu i odstawiam na trochę. Placuszki są małe (półtorej łyżki na jeden placek) i wychodzi mi wtedy około 20 placuszków. Zanim przewrócę na drugą stronę układam na każdym plasterek jabłka oprószony cynamonem i plaster banana. Owoce mam przygotowane wcześniej, skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Smażę na klarowanym maśle. Świetnie się odgrzewają w mikrofali.
Buka

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
chętnie wypróbuję przepis. Pancakes smażę dzieciom regularnie, ten przepis ma podobne proporcje, w zasadzie różni się tylko tym, że mój ma w składzie samą maślankę i sposób przygtowania jest inny. No i ten jest z masłem, więc dla mnie smaczniej :) A diabeł tkwi w szczegółach, więc zobaczymy.
Oczywiście zrobię Twoim uproszczonym sposobem :)

• Haha
Reakcje: Buka

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Bardzo smaczne! Właśnie skończyłam smażenie z całej porcji. Będą na jutro dla dzieci do szkoły, ale sporo zostało pochłoniętych przez małe i duże brzuszki prosto z patelni. Do tej pory robiłam tylko z przepisu jean, ale te są bardziej puszyste.

• Like

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Właśnie skończyłam smażenie. Nie wiem czy smaczne bo narozrabiałam i namieszałam w przepisie i w kuchni 😀😄😉 w każdym razie mam czystą mikrofalę i podłoga pod nią lśni.
Coś tam dosztukowalam i się najedliśmy ale to zupełnie inny przepis 😄

• Haha

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy